1) naszkicuj wykres funkcji f. odczytaj z wykresu zbiór rozwiązań nierówności dla f(x) >/ 1
e) f(x) = 27/3x [odp: x nalezy (−&, 3>
f) f(x) = 0,04/5x [odp: x nalezy (−&, −2)
2)przedstaw wyrażenie w postaci logarytmu pewnej liczby.
f) 1/3 log5 8x3 − 2 log5 √xy +1/2 , wynik log5 2√5/y2
h) 1/2 log4x4 +1/3 log 8x6 +1/4 log 16x8−3 , wynik log x6/125
3) wyznacz wzór ogólny monotonicznego ciągu geometrycznego an:
b) a1*a5= 1
a22/a32= 25 [ w klamerce to jest cale]
[odp: an= 53−n lub an= −53−n]
4) oblicz sumę s8 ciągu geometrycznego an jeśli jego wyrazy pierwszy i drugi są odpowiednio
równe:
d) −7, −7
[odp: −56]
5) do banku wpłacono 3000 zł na trzy lata przy rocznej stopie procentowej 6% . ile będzie
wynosił kapitał po upływie tego okresu jeśli odsetki są kapitalizowane:
d) codziennie?
[odp: 3591,60 zł]
| 1 | 1 | ||
log5 8x3 − 2 log5 y√x + | = | ||
| 3 | 2 |
| 2x | 2√5 | |||
log5 ( | * √5) = log5 | |||
| y2x | y2 |
| 8x6 | x6 | |||
log (2x2 * 2x2 * 2x2 : 1 000) = log ( | = log | |||
| 1 000 | 125 |
| 1 | 1 | ||
log5(8x3) − 2log5√xy + | = log5(2x) − log5(xy) + log5√5 = | ||
| 3 | 2 |
| 2x√5 | 2√5 | |||
= log5 | = log5 | |||
| xy | y |