pomóżcie
Marlena: Dany jest trojkat o wierzcholkach A=(−4,2) , B=(0,4), C=(6,−4).
a)wyznacz dlugosc wysokosci poprowadzonej z wierzcholka B
b)oblicz pole trojkata
9 sie 13:42
Trivial:
a) wyznacz równanie prostej AC i policz odległość punktu B od prostej AC. To da wysokość.
| | 1 | |
b) policz |AC|, a następnie wstaw do wzoru: P = |
| h|AC| |
| | 2 | |
9 sie 13:44
Marlena: a) w jaki sposób mam obliczyć odległość punktu B od prostej ?
9 sie 13:47
Trivial:
| | |AxB + ByB + C| | |
Np. ze wzoru d(B, pr. AC) = |
| , gdzie A,B,C to współczynniki |
| | √A2 + B2 | |
równania ogólnego prostej AC.
9 sie 13:49
Marlena: super , dziękuję
9 sie 13:52
Marlena: równanie prostej wyszło mi y=1/5x+14/5
d= 1/5*0+[(−1)*4]+14/5 −4+14/5 −20/5+14/5
_______________= _____________= __________=−6/5*5/√26=−6/√26=−3*√26/13
√(1/5)2+(−1)2 √26/25 √26/5
9 sie 14:15
Marlena: wiec coś mi tu chyba nie wyszło...
9 sie 14:16
Trivial:
Wartość bezwzględna.

A ułamki robimy tak: U
{licznik}{mianownik}
9 sie 14:26
Trivial:
Poza tym, gdy potrzeba nam równania ogólnego, lepiej jest nie pakować się w ułamki i skorzystać
ze wzoru:
Δx(y−y
0) = Δy(x−x
0)
a)
prosta AC;
(6+4)(y−2) = (−4−2)(x+4)
10(y−2) = −6(x+4) /:2
5y − 10 = −3x − 12
3x + 5y + 2 = 0.
| | |3*0 + 5*4 + 2| | | |22| | | 22 | |
h = |
| = |
| = |
| |
| | √32 + 52 | | √9+25 | | √34 | |
b)
|AC| =
√(Δx)2 + (Δy)2 =
√100 + 36 =
√136 = 2
√34.
| | 1 | | 1 | | 22 | |
P = |
| h|AC| = |
| * |
| *2√34 = 22. |
| | 2 | | 2 | | √34 | |
9 sie 14:38
Gustlik: A=(−4,2) , B=(0,4), C=(6,−4).
Ja bym to zrobił tak: zacznę od pola, bo je można obliczyć z wyznacznika wektorów:
Opis metody tutaj:
https://matematykaszkolna.pl/forum/forum.py?komentarzdo=i18 .
Zrobię na odwrót − najpierw obliczę pole, potem wysokość, bo tak będzie prościej.
ad b)
Liczę współrzędne wektorów:
AB
→=B−A=[0+4, 4−2]=[4, 2]
AC
→=C−A=[6+4, −4−2]=[10, −6]
Wyznacznik wektorów:
d(AB
→, AC
→)=
| 4 2 |
|10 −6 |
=4*(−6)−2*10=−24−20=−44
| | 1 | | 1 | |
Pole= |
| |d(AB→, AC→)|= |
| *|−44|=22
|
| | 2 | | 2 | |
ad a)
Żeby obliczyć wysokość opuszczoną z B, to muszę obliczyć podstawę, czyli bok a=AC i skorzystam
z "klasycznego" wzoru na pole trójkąta:
Korzystam ze wzoru na długość wektora −
https://matematykaszkolna.pl/strona/1624.html .
a=|AC|=
√102+(−6)2=
√100+36=
√136=2
√34
22=
√34*h /:
√34
| | 22 | | 22√34 | | 11√34 | |
h= |
| = |
| = |
|
|
| | √34 | | 34 | | 17 | |
MARLENA − NIE BÓJ SIĘ ROZSZERZEŃ − ONE CZĘSTO SĄ ŁATWIEJSZE OD PODSTAW

!
ŁATWIEJSZE, BO WIELE PRZYDATNYCH WZORÓW WYCIĘTO Z POZIOMU PODSTAWOWEGO.
11 sie 23:54