matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
.
xyz:
1
Wyznacz współczynnik b,c w trójmianie y = −
x
2
+ bx + c wiedząc, że funkcja
2
przyjmuje maksimum y
m
ax = −3 dla x= −2
9 sie 13:27
Trivial:
Parabola o ramionach skierowanych w dół przyjmuje swoje maksimum w wierzchołku, a więc wystarczy wyjść z postaci kanonicznej: W = (p, q). f(x) = a(x−p)
2
+ q.
1
Wiesz, że a =
, resztę też znasz.
2
9 sie 13:32
Trivial:
1
a =
−
2
9 sie 13:32