matematykaszkolna.pl
omów równanie prostej.. kaliope: Mam takie zadanie : Omów równanie prostej przechodzącej przez dwa różne punkty (x₁, x₂) i (y₁, y₂). Ktos by mogl mi powiedziec, jak mam to omowic? bo nie mam pojecia jak za to się zabrać
9 sie 13:26
Trivial: Te punkty to na pewno (x1, x2) i (y1, y2), a nie np. (x1, y1) i (x2, y2)?
9 sie 13:38
kaliope: a sorry, faktycznie jest tak, jak napisales
9 sie 13:44
Trivial: A o co chodzi w zadaniu to nie wiem. emotka Może chodzi im o to, żeby wyprowadzić wzór.
9 sie 13:45
Trivial: rysunek Powiedzmy, że P = (x1, y1), a Q = (x2, y2). Rozważamy najpierw przypadek, gdy prosta nie jest pionowa, czyli da się ją zapisać w postaci y = ax + b. Mamy dwa punkty, oba spełniają równanie prostej.
y1 = ax1 + b // punkt P 
y2 = ax2 + b // punkt Q
Odejmujemy stronami: y1 − y2 = ax1 − ax2 y1 − y2 = a(x1 − x2)
 y1 − y2 
a =

// możemy podzielić − patrz założenie
 x1 − x2 
Mnożąc licznik i mianownik przez (−1) otrzymujemy znany wzór:
 y2 − y1 
a =

x2 − x1 
Lub w prostszej do zapamiętania formie:
 Δy 
a =

Δx 
Pozostało wyliczyć b: b = y0 − ax0 x0 i y0 to współrzędne dowolnego z punktów. Czyli nasza prosta to: y = ax + b y = ax + y0 − ax0 y−y0 = a(x−x0)
 Δy 
y−y0 =

(x−x0) /* Δx
 Δx 
Δx(y−y0) = Δy(x−x0) − równie znany wzór. Pozostało rozpatrzeć przypadek, gdy Δx = 0 (czyli nie możemy podzielić). Wtedy prosta ma równanie: x = x0, gdzie x0 − współrzędna x dowolnego punktu (muszą być takie same). Podstawmy Δx=0: 0 = Δy(x−x0) Zauważmy, że Δy nie może być zerem, bo wtedy nasze punkty są tym samym punktem. Możemy więc podzielić. 0 = x − x0 x = x0. A więc wzór działa dla każdego przypadku. Δx(y−y0) = Δy(x−x0) − wzór na prostą przechodzącą przez dwa punkty, gdzie: P = (x1, y1), Q = (x2, y2) x0 i y0 to współrzędne dowolnego z punktów (dla obu działa). Δx = x2 − x1 Δy = y2 − y1 Mam nadzieję, że o to chodziło. emotka
9 sie 14:10