omów równanie prostej..
kaliope: Mam takie zadanie : Omów równanie prostej przechodzącej przez dwa różne punkty (x₁, x₂) i (y₁,
y₂). Ktos by mogl mi powiedziec, jak mam to omowic? bo nie mam pojecia jak za to się zabrać
Trivial:
A o co chodzi w zadaniu to nie wiem.

Może chodzi im o to, żeby wyprowadzić wzór.
Trivial:

Powiedzmy, że P = (x
1, y
1), a Q = (x
2, y
2).
Rozważamy najpierw przypadek, gdy prosta nie jest pionowa, czyli da się ją zapisać w postaci
y = ax + b.
Mamy dwa punkty, oba spełniają równanie prostej.
| ⎧ | y1 = ax1 + b // punkt P | |
| ⎩ | y2 = ax2 + b // punkt Q |
|
Odejmujemy stronami:
y
1 − y
2 = ax
1 − ax
2
y
1 − y
2 = a(x
1 − x
2)
| | y1 − y2 | |
a = |
| // możemy podzielić − patrz założenie |
| | x1 − x2 | |
Mnożąc licznik i mianownik przez (−1) otrzymujemy znany wzór:
Lub w prostszej do zapamiętania formie:
Pozostało wyliczyć b:
b = y
0 − ax
0
x
0 i y
0 to współrzędne dowolnego z punktów.
Czyli nasza prosta to:
y = ax + b
y = ax + y
0 − ax
0
y−y
0 = a(x−x
0)
| | Δy | |
y−y0 = |
| (x−x0) /* Δx |
| | Δx | |
Δx(y−y
0) = Δy(x−x
0) − równie znany wzór.
Pozostało rozpatrzeć przypadek, gdy Δx = 0 (czyli nie możemy podzielić). Wtedy prosta ma
równanie: x = x
0, gdzie x
0 − współrzędna x dowolnego punktu (muszą być takie same).
Podstawmy Δx=0:
0 = Δy(x−x
0)
Zauważmy, że Δy nie może być zerem, bo wtedy nasze punkty są tym samym punktem. Możemy więc
podzielić.
0 = x − x
0
x = x
0.
A więc wzór działa dla każdego przypadku.
Δx(y−y
0) = Δy(x−x
0) − wzór na prostą przechodzącą przez dwa punkty, gdzie:
P = (x
1, y
1), Q = (x
2, y
2)
x
0 i y
0 to współrzędne dowolnego z punktów (dla obu działa).
Δx = x
2 − x
1
Δy = y
2 − y
1
Mam nadzieję, że o to chodziło.