granica
piotrek: proszę o pomoc bądź sugestię, jak obliczyć tą granicę funkcji limx→0 (2+5x) 2e53x,
9 sie 12:58
sushi_ gg6397228:
f(x)g(x)= eln f(x)g(x)= eg(x) * ln f(x)
i poszukaj de Hospitala
9 sie 13:02
sushi_ gg6397228:
czy tam w potedze masz
to wtedy policz granice jednostronne
9 sie 13:06
Trivial:
Patrzymy co mamy:
[(2+0)±∞].
Granica więc nie istnieje, bo [2+∞] = +∞, a [2−∞] = 0.
9 sie 13:35
Jack:
Trivial, nie można tak liczyć granic

Chcesz powiedzieć, że lim
x→∞(1+1/x)
x = [1
∞]=1
9 sie 15:16
Trivial:
[2∞] to nie jest symbol nieoznaczony.
[1∞] to symbol nieoznaczony.
9 sie 16:07
Jack:
ale nie można przechodzić do granicy w sposób jaki podałeś − o to mi chodzi (czyli że wcale nie
ma tam takiego symbolu jaki napisałeś)
9 sie 16:19
Trivial:
a, b − funkcje zmiennej x.
Weźmy limx→x0a=g, g∊R\{1}, a>0, x0∊R∪{±∞} wtedy:
G = limx→x0 ab = limx→x0 elnab = limx→x0 eblna
Zauważmy, że lna zbiega do liczby lng ∊ R\{0} mamy więc:
G = elng*limx→x0b = (elng)limx→x0b = glimx→x0b
G = (limx→x0a)limx→x0b
Przy odpowiednich założeniach.
9 sie 16:27
Trivial:
Sorry, miało być g>0 zamiast a>0.
9 sie 16:28
Trivial:
Możemy rozszerzyć ten sposób odpowiednio, tak aby móc obliczyć wszystkie granice oprócz
wykładniczych symboli nieoznaczonych: [00], [1∞], [∞0].
9 sie 16:40
Jack:
wydaje mi się, że krok "zauważmy że lna zbiega do liczby lng" jest nieuprawniony − masz w
potędze wyrażenia "e" iloczyn dwóch funkcji zależnych od x. Tutaj należało by np. z
d'Hospitala skorzystać albo inaczej to policzyć. W każdym razie nie przechodzić do granicy
tylko z jednym z tych dwóch wyrażeń (bo granica drugiego może dać np. ∞. lim (a * b) = lim a
* lim b, gdy lim a=g i lim b=h, gdzie g,h∊R − granice są skończone).
9 sie 16:42
Trivial:
Patrz założenia?
9 sie 16:43
Jack:
no dooobra, ale w naszym przypadku właśnie będzie ta nieskończoność

i dlatego nie można
takiego rachunku pisać
9 sie 16:44
Trivial:
Rzeczywiście nie można tak rozbijać iloczynu, ale jeśli napisałbym to wszystko w nawiasach
kwadratowych, to byłoby już poprawnie?
9 sie 16:48
Jack:
mniejsza o to, ale granice faktycznie nie będzie istniała
9 sie 16:49
Jack:
9 sie 16:50
Trivial:
Anyway, nie bardzo interesują mnie techniczne szczegóły. Sposób przedstawiony został nam przez
wykładowcę, więc naprawdę wątpię, że jest niepoprawny.
9 sie 16:51
Trivial:
9 sie 16:52
Jack:
spoko, ja również nie wątpię w jego zdolności, zdaje się że suma sumarum poszło mi o te
"założenia"
9 sie 16:56