sprawdzić czy podane funkcje są rozwiązaniami wskazanych równan różniczkowych
zygmynt: y(t)=(sint)/t ty'+y=cost
y(x)=1/1+x2 y'+2xy2=0
y(t)=−2√4−t2) yy'=t
9 sie 10:35
Jack:
policz pochodne i wstaw... Spróbuj tu zapisać.
9 sie 11:07
Jack:
2)
yy'=t
ydy=tdt
∫ydy=∫tdt
12y
2=
12t
2+c
1
y=±
√t2+c
spr.
t=t
L=P
Jeśli zapisałeś y(t)=−
√4−t2, to sprawdzając podobnie jak, ja też dobrze Ci wyjdzie.
9 sie 11:46
zygmynt: a wez jeszcze te pierwsze zrob
9 sie 13:01
Jack:
y(t)=(sint)/t ty'+y=cost
CORJ:
ty'=−y
ln |y|=−ln|t| + ln C
CORN (uzmiennienie stałej):
Podstawienie do wyjściowego równania:
C'=cost ⇒ C=sint + C
1
| | sint + C1 | | sint | | C1 | |
Stąd y= |
| = |
| + |
| |
| | t | | t | | t | |
9 sie 15:12
test:

Powodzenia na kolosach
22 sty 20:08