najmniejsza i największa wartość funkcji w przedziale
Ola: Wyznacz najmniejszą i największą wartość funkcji f(x)=x2−2x−6 w przedziale domkniętym <1/2, 2i
1/2>
Hej

próbuje robić według sposobu ze str:
x=0,5 y=(0,5)
2− 2(0,5)−6=−6,75
x=2,5 y=(2,5)
2(2,5)−6=−4,75
ciezko zaznaczyc na wykresie i odczytac co potrzebne

delta wyszla mi 40 pierwiastka z niej nie ma wiec p i q nie oblicze
liczyc x wierzcholkowe i y i z nich wziac najwieksza i najmniejsza wartosc
8 sie 22:08
Kejt: jak Ty deltę policzyłaś..?
8 sie 22:17
;) ZKS ;):
Najpierw sprawdź czy wierzchołek paraboli x
w należy do podanego przedziału
8 sie 22:18
krystek: Więc pierwiastek z Δ nie jest potrzebny i miejsc zerowych nie liczysz
8 sie 22:20
Trivial:

Wyobraź sobie wykres funkcji kwadratowej (np. taki jak na rysunku). Jak można określić jaka
wartość jest największa w wykropkowanym przedziale? Zauważ, że wystarczy sprawdzić wierzchołek
i krańce przedziału. Potem porównać wartości i gotowe.
8 sie 22:21
Trivial:
Zapomniałem dodać, że jeżeli wierzchołek znajduje się poza przedziałem, to go nie uwzględniamy.
8 sie 22:23
Ola: sorry za błąd w Δ

ma Δ=28 tak ?
9 sie 14:09
Ola: p=1
q=−7 wiec xw nalezy do dziedziny?
9 sie 14:14
Ola: i co dalej z zad ?
15 sie 22:23
Eta:
f(x)=x
2−2x−6
x
w= 1 y
w=f(x
w)=f(1)=1−2−6=−7, W(1,−7)
parabola ramionami do góry
ponieważ x
w€<
12,2
12> to y
min=y
w= −7
| | 1 | | 25 | | 3 | |
ymax= f(2 |
| )= |
| −5−6= −4 |
| |
| | 2 | | 4 | | 4 | |
15 sie 22:54
Eta:
15 sie 23:04
dori9191: F(x)=x2−6x+8 <1;5>
16 gru 09:07
wiola: F(x)=−3x2−6x+2. <1;6>
1 lut 12:54
f(x)=(21)/(x)+(x^(2))/(6): f(x)=(21)/(x)+(x(2))/(6)
5 gru 08:06