.
marcin: Czy ktoś dałby mi kilka zadań z kinematyki na poziomie I roku studiow technicznych? Byłbym
wdzięczny, chciałbym się sprawdzić
8 sie 21:45
Trivial:
Z jakiego działu konkretnie?
8 sie 21:56
marcin: Ruch prostoliniowy(w jednym, dwoch, trzech wymiarach + wektory) rzuty
8 sie 21:59
Trivial:
Elektron poruszający się poziomo z prędkością o wartości 109 cm/s, wchodzi w obszar między
dwiema poziomymi, naładowanymi elektrycznie płytami metalowymi. Ich obecność powoduje, że
elektron doznaje stałego przyspieszenia, skierowanego w dół, o wartości 1017 cm/s2.
Wyznacz:
a) czas, potrzebny elektronowi na przebycie w tym obszarze 2 cm w poziomie,
b) odległość przebytą przez niego w tym czasie w pionie.
Oblicz ponadto wartości składowych prędkości elektronu: c) poziomej, d) pionowej, po przebyciu
tej drogi.
8 sie 22:01
danny:

Eeee...ja bym mu coś ambitniejszego dał

Przedmiot : mechanika techniczna II
prowadzący : prof. Jerzy Michalczyk (

)
Płytka prostokątna o długości boku 'b' w pkcie D jest przymocowana przegubowo i obraca się
względem tego punktu z prędkością kątową równą 'ω'. Po krawędzi BC porusza się mucha ze stałą
prędkością liniową, przy czym dla t=0 mucha znajduje się w pkcie C. Oblicz prędkość i
przyspieszenie muchy po czasie 't'
8 sie 22:19
Trivial:
Po co chłopaka od razu odstraszać.
8 sie 22:22
marcin: Trivial, odnosnie ppkt a to t=1.83 * 10−9 ?
8 sie 22:23
Trivial:
nie. Wynik to 2*10−9 s.
8 sie 22:25
marcin: | | 1 | |
hm czyli pewnie nie wystarczy skorzystac tu ze wzoru x=x0+v0t+ |
| at2 ? |
| | 2 | |
8 sie 22:29
Trivial: Wystarczy.
8 sie 22:31
Trivial:
Zastanów się co oznacza droga przebyta w
poziomie.
8 sie 22:32
danny: Dokładnie

drogę przebytą w poziomie można policzyć z równania na drogę w ruchu jednostajnym
ponieważ elektron porusza się ze stałą prędkością

i to chciał podpowiedzieć Ci Trivial
8 sie 23:06
ICSP: No to po mnie
9 sie 12:50
Trivial: Witaj,
ICSP.
9 sie 13:30
xXx: no ja też leżę

z fizyki potrafie hmmm nic, a bede mial jej rok
9 sie 13:51
Godzio:
Trivial liczymy na pomoc na egzaminach
9 sie 13:53
Trivial:
Licząc na mnie to daleko nie zajdziecie.

Ja z fizyki to noga jestem.
9 sie 13:56
Trivial:
v(t) = ω*R(t)
R(t) =
√b2 + [x(t)]2 =
√b2 + v02t2
v(t) = ω
√b2 + v02t2
a
c(t) = ω
2*R(t) = ω
2√b2 + v02t2
Dobrze?
10 sie 21:29
ICSP: Witaj Trivial
10 sie 21:30
Trivial:
Witaj
ICSP.
10 sie 21:31