matematykaszkolna.pl
. marcin: Czy ktoś dałby mi kilka zadań z kinematyki na poziomie I roku studiow technicznych? Byłbym wdzięczny, chciałbym się sprawdzić emotka
8 sie 21:45
Trivial: Z jakiego działu konkretnie?
8 sie 21:56
marcin: Ruch prostoliniowy(w jednym, dwoch, trzech wymiarach + wektory) rzuty
8 sie 21:59
Trivial: Elektron poruszający się poziomo z prędkością o wartości 109 cm/s, wchodzi w obszar między dwiema poziomymi, naładowanymi elektrycznie płytami metalowymi. Ich obecność powoduje, że elektron doznaje stałego przyspieszenia, skierowanego w dół, o wartości 1017 cm/s2. Wyznacz: a) czas, potrzebny elektronowi na przebycie w tym obszarze 2 cm w poziomie, b) odległość przebytą przez niego w tym czasie w pionie. Oblicz ponadto wartości składowych prędkości elektronu: c) poziomej, d) pionowej, po przebyciu tej drogi.
8 sie 22:01
danny: rysunekEeee...ja bym mu coś ambitniejszego dał emotka Przedmiot : mechanika techniczna II prowadzący : prof. Jerzy Michalczyk () Płytka prostokątna o długości boku 'b' w pkcie D jest przymocowana przegubowo i obraca się względem tego punktu z prędkością kątową równą 'ω'. Po krawędzi BC porusza się mucha ze stałą prędkością liniową, przy czym dla t=0 mucha znajduje się w pkcie C. Oblicz prędkość i przyspieszenie muchy po czasie 't'
8 sie 22:19
Trivial: Po co chłopaka od razu odstraszać. emotka
8 sie 22:22
marcin: Trivial, odnosnie ppkt a to t=1.83 * 10−9 ?
8 sie 22:23
Trivial: nie. Wynik to 2*10−9 s.
8 sie 22:25
marcin:
 1 
hm czyli pewnie nie wystarczy skorzystac tu ze wzoru x=x0+v0t+

at2 ?
 2 
8 sie 22:29
Trivial: Wystarczy.
8 sie 22:31
Trivial: Zastanów się co oznacza droga przebyta w poziomie. emotka
8 sie 22:32
danny: Dokładnie emotka drogę przebytą w poziomie można policzyć z równania na drogę w ruchu jednostajnym ponieważ elektron porusza się ze stałą prędkością emotka i to chciał podpowiedzieć Ci Trivial
8 sie 23:06
ICSP: No to po mnieemotka
9 sie 12:50
Trivial: Witaj, ICSP. emotka
9 sie 13:30
xXx: no ja też leżę z fizyki potrafie hmmm nic, a bede mial jej rok
9 sie 13:51
Godzio: Trivial liczymy na pomoc na egzaminach
9 sie 13:53
Trivial: Licząc na mnie to daleko nie zajdziecie. emotka Ja z fizyki to noga jestem.
9 sie 13:56
Trivial: v(t) = ω*R(t) R(t) = b2 + [x(t)]2 = b2 + v02t2 v(t) = ωb2 + v02t2 ac(t) = ω2*R(t) = ω2b2 + v02t2 Dobrze?
10 sie 21:29
ICSP: Witaj Trivial
10 sie 21:30
Trivial: Witaj ICSP.
10 sie 21:31