???
edi krk: mam takie pytanie czy da sie wyprowadzic wzór na sume kwadratów n pierwszych liczb naturalnych
z indukjci matematycznej?

a jak da sie to jak?
8 sie 21:34
Trivial:
Indukcją matematyczną nic nie wyprowadzisz. Służy ona do przeprowadzania dowodów (musisz
najpierw mieć podejrzenia na temat odpowiedzi).
8 sie 21:36
edi krk: dzięki za odpowiedz

a jak to mozna wyprowadzic? z czego
8 sie 21:39
Trivial:
Można zastosować taki 'trick':
∑
nk=1 k
2 = S
n = ?
∑
nk=1 k
3 = ∑
n−1k=0 (k+1)
3 = ∑
n−1k=0 [k
3 + 3k
2 + 3k + 1] =
= ∑
n−1k=0k
3 + ∑
n−1k=0[3k
2 + 3k + 1] =
= 0
3 + ∑
nk=1k
3 − n
3 + ∑
n−1k=0[3k
2 + 3k + 1].
Zauważ, że otrzymaliśmy taką samą sumę jak na początku... Mamy więc:
0 = − n
3 + ∑
n−1k=0[3k
2 + 3k + 1]
n
3 = 3∑
n−1k=0k
2 + 3∑
n−1k=0k + ∑
n−1k=01
| | (n−1)n | |
n3 = 3(02 + ∑nk=1k2 − n2) + 3* |
| + n. |
| | 2 | |
Wystarczy teraz wyznaczyć ∑
nk=1k
2 z tego równania i gotowe.
| | (n−1)n | |
n3 − n − 3* |
| = 3Sn − 3n2 |
| | 2 | |
| | 1 | | n2−n | |
Sn = |
| [n3 + 3n2 − n − 3* |
| ] |
| | 3 | | 2 | |
| | 1 | | 2n3 + 6n2 − 2n − 3n2 + 3n | |
Sn = |
| [ |
| ] |
| | 3 | | 2 | |
8 sie 21:54
edi krk: dzięki wielkie
8 sie 22:12
def: Poczytaj o metodzie zaburzania sum.
8 sie 22:39
AS: A może bardziej przystępnie,tak na chłopski rozum.
Potrzebny będzie wzór na sumę liczb naturalnych
| | 1 | |
Sn = 1 + 2 + ... + n = |
| n(n + 1) |
| | 2 | |
Wyznaczam wzór na sumę kwadratów pierwszych liczb naturalnych
S = 1
1 + 2
2 + 3
2 + ... + n
2
Korzystam z tożsamości
(x + 1)
3 − x
3 = 3*x
2 + 3*x + 1
Dla x = 1,2,3,... n otrzymujemy
2
3 − 1
3 = 3*1
2 + 3*1 + 1
3
3 − 2
3 = 3*2
2 + 3*2 + 1
4
3 − 3
3 = 3*3
2 + 3#3 + 1
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
(n + 1)
3 − n
3 = 3*n
2 + 3*n + 1
Stronami dodajemy
(n + 1)
3 − 1
3 = 3*(1
2 + 2
2 + ... + n
2) + 3*(1 + 2 + ... + n) + n
| | n | |
(n + 1)3 − 13 = 3*S + 3* |
| *(n + 1) + n |
| | 2 | |
| | 3 | | 3 | |
n3 + 3*n2 + 3*n + 1 − 1 = 3*S + |
| n2 + |
| *n + n |*2 |
| | 2 | | 2 | |
2*n
3 + 6*n
2 + 6*n = 6*S + 3*n
2 + 3*n + 2*n
6*S = 2*n
3 + 3*n
2 + n
| | 1 | |
S = |
| *n*(2*n2 + 3*n + 1) |
| | 6 | |
| | 1 | |
S = |
| *n*(n + 1)*(2*n + 1) |
| | 6 | |
9 sie 09:28