Dwie nierówności
def: Trzeba skorzystać z nierówności między średnimi, niestety chyba zbyt trudne zadania na
początek, dopiero tego zaczynam się uczyć

.
Udowodnić, że dla dowolnych dodatnich a, b, c zachodzi nierówność.
| 2 | | 2 | | 2 | | 9 | |
| + |
| + |
| ≥ |
| |
| a+b | | b+c | | a+c | | a+b+c | |
Udowodnić, że dla dowolnych dodatnich a, b, c takich, że a+b+c = 1 zachodzi nierówność
√2a+1+
√2b+1+
√2c+1≤
√15
8 sie 21:15
Wezyr:
Pierwsze masz z tego śr.arytm. ≥ śr.harm.:
8 sie 21:41
Wezyr:
Drugie śr . arytm ≤ śr kwadr.:
| √2a+1 + √2b+1 + √2c+1 | | 2a+1 + 2b+1 + 2c+1 | |
| ≤ √ |
| |
| 3 | | 3 | |
8 sie 21:44
def: Mógłbyś jeszcze napisać jak do tego doszedłeś? Jak przekształcałeś?
9 sie 10:17
Vax: Wezyr skorzystał z zależności między średnimi. W 1 wystarczy teraz odwrócić ułamki i
pomnożyć obie strony przez 6, a w 2 skorzystać z tego, że a+b+c=1. 1 nierówność ma z tego, że:
Po podstawieniu x=a+b , y=b+c , z=a+c
2 nierówność wynika z tego, że:
Po podstawieniu x=
√2a+1 , y=
√2b+1 , z=
√2c+1
9 sie 12:54
def: Dzięki, możesz zapodać jakieś nierówności, gdzie trzeba będzie skorzystać z nierówności
pomiędzy średnimi? Tylko nie za trudne, ledwo kapuję jak na razie
9 sie 14:04
Vax: No to może coś takiego (wszędzie niewiadome dodatnie):
2) xyz spełniają warunek xyz=1, pokaż, że (x+2y)(y+2z)(z+2x) ≥ 27
| | 1 | | 1 | | 1 | |
3) x,y,z spełniają warunek x+y+z=1 pokaż, że (1+ |
| )(1+ |
| )(1+ |
| ) ≥ 64 |
| | x | | y | | z | |
9 sie 14:47
def: Uff, pierwsze mam, AM−GM.
2 i 3 jednak trudniejsze jest, trochę będę musiał pomyśleć
9 sie 15:20
Vax: No w porównaniu do 1 to trochę ciekawsze, jbc pisz to dam małą wskazówkę
9 sie 15:24
def: Jednak chyba potrzebna będzie mi wskazówka

Próbowałem udowodnić, że x+2y≥3, ale chyba nie da
rady.
9 sie 15:32
Vax: No dobrze kombinujesz, zauważ, że x+2y = x+y+y i teraz spróbuj to oszacować z am−gm, tak samo
pozostałe składniki
9 sie 15:35
def: Ok mam.
Z AM−GM wynika:
Mnożąc trzy nierówności dostajemy początkową nierówność, czyli TEZĘ? Jaką rolę pełni teza w
matematyce?
| | 1 | |
W 3 udowodnić, że 1+ |
| ≥4 ? Tylko tez problem jak. |
| | x | |
9 sie 15:46
def: Ok, trzecie zrobiłem. Mógłbyś dać następne zadanka?
9 sie 15:48
Vax: Mnożąc te nierówności dostajemy:
| (x+2y)(y+2z)(z+2x) | |
| ≥ 3√x3y3z3 = xyz = 1 |
| 27 | |
Czyli (x+2y)(y+2z)(z+2x) ≥ 27, cnd
| | 1 | |
W 3 nierówności proponowałbym 1+ |
| sprowadzić do wspólnego mianownika, tak samo pozostałe |
| | x | |
czynniki, potem wymnożyć obie strony przez xyz i dalej spróbuj jakoś skorzystać z założenia
x+y+z=1

Jak nie będzie wychodziło to pisz.
9 sie 15:49
Vax: Pokaż swój dowód 3
9 sie 15:49
def: Z AM−GM wynika:
Mnożąc trzy nierówności dostajemy:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
(1+ |
| )(1+ |
| )(1+ |
| )}≥64 |
| | x | | y | | z | |
cnd.
Chyba mój sposób o wiele krótszy
9 sie 15:53
Vax: | | | | 1 | |
No chyba nie, z am−gm nie wynika |
| ≥ 4√ |
| , skąd masz 4 w mianowniku? Masz |
| | 4 | | x | |
w liczniku 2 składniki, poza tym po drodze korzystasz z tego, że xyz=1 czego nie mieliśmy
danego, mamy dane x+y+z=1.
9 sie 15:55
def: No fakt

Czyli ile jest składników to przez tyle dzielimy, źle zrozumiałem troszkę
nierówności między średnimi. Pomyliło mi się założenie z zadania drugiego, a byłoby tak
pięknie
9 sie 15:57
Jack:
może z tego skorzystaj: AM≥ HM ?
9 sie 16:02
Vax: Ja jednak radziłbym zastosować moją wskazówkę
9 sie 16:03
Jack:
oki
9 sie 16:05
def: Ok zrobiłem trzecie.
Przekształciłem do (x+1)(y+1)(z+1)≥64xyz
Skorzystałem z tego x+y+z=1
x+1=x+x+y+z
więc z AM−GM wynika:
Mnożąc tą i inne dwie podobne otrzymujemy nierówność (x+1)(y+1)(z+1)≥64xyz
cnd,
Jack, AM−HM? jak?
9 sie 16:07
Vax: Dobrze
9 sie 16:07
def: Vax dzięki

możesz dać nowe zadania?
9 sie 16:08
Jack:
tak rzeczywiście wychodzi bardzo łatwo. Wycofuję swoją "wskazówkę"
9 sie 16:09
def: Ma ktoś zadania, gdzie trzeba wykorzystać nierówności pomiędzy średnimi?
10 sie 11:04
Vax: Udowodnij, że dla dowolnej naturalnej n zachodzi:
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 2 | |
| + |
| + |
| +...+ |
| > |
| |
| n | | n+1 | | n+2 | | 2n | | 3 | |
10 sie 11:20
def: Zapewne trzeba lewą stronę zwinąć? Tylko mam z tym problem

Jakaś wskazówka?
10 sie 14:07
Wezyr:
Wykorzystaj AM ≥ HM.
10 sie 14:20
def: Poddaję się, nie mam pomysłu jak to zrobić. Jakaś inna wskazówka?
10 sie 16:55
Godzio:
A skorzystałeś ze wskazówki ?
| 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| + ... + |
| | | n | | n + 1 | | 2n | |
| | n + 1 | |
| ≥ |
| |
| n + 1 | | n + n + 1 + ... + 2n | |
10 sie 16:59
def: Tak, tylko dalej coś nie mogę dojść.
Sumę na dole mogę zapisać:
| | 2 | |
Jednak mnożąc obustronnie przez n+1 nie otrzymamy po prawej stronie |
| , ja dostałem |
| | 3 | |
10 sie 17:29
Godzio:
Wszystko ok

Zauważ że masz udowodnić:
>, a nie
≥
| 2(n + 1) | | 2 | | 2 | | 2 | |
| = |
| + |
| > |
| |
| 3n | | 3 | | 3n | | 3 | |
10 sie 17:33
def: No fakt

Dzięki.
Proszę o następne zadanie
10 sie 17:36
def: Ma ktoś zadania, gdzie trzeba wykorzystać nierówności pomiędzy średnimi?
11 sie 16:39