Bryły
Dorota: Oblicz objętość i pole powierzchni
a) prostopadłościanu o wymiarach 2cm x 1dm x 5 mm
b) sześcian o krawędzi 1,2cm
2. Jeden z prostopadłościan ma wymiary 0,4m x 15cm x 1,2dm a drugi 45cm x 0,15m x 80 mm. ktory
prostopadłościan ma większą objętośc?
3.
a) Jaką długość ma krawędź szescianu o objetosci 27?
b) jaką długość ma przekątna szescianu o krawędzi długosci 5?
c) Oblicz objętość sześcianu o przekątnej dlugości 6√6,
Mogę prosić o najłatwiejsze, 'przejrzyste' rozwiązania tych zadań? Bylabym bardzo wdzięczna.
8 sie 21:14
krystek: Weź podręcznik popatrz na wzory podstawowe i licz.
8 sie 21:15
Dorota: Widzę, że kolega słuzy pomocą...
8 sie 21:18
Trivial:
To są zadania na podstawienie do wzoru...
8 sie 21:20
Dorota: No dobra, umiałabym to zrobić gdybym coś takiego wczesniej robiła, ale jak mam podstawić 2cm x
1dm x 5 mm ?
8 sie 21:21
Trivial: Musisz doprowadzić wszystko do jednej jednostki. A potem pomnożyć.
8 sie 21:22
Dorota: nie umiem tego zrobic
8 sie 21:32
Trivial:
Powiedzmy, że wybieramy centymetry.
1 dm = 10 cm
5 mm = 0.5 cm
2cm * 10cm * 0.5cm = ?
8 sie 21:33
Dorota: 10?
8 sie 21:35
krystek: Dorota, V= dł x szerokość x wysokość.
Popatrz na pokój ,jak obliczysz jego objętośc (o ile ma standartowy kształt)
8 sie 21:37
krystek: Sześcian ma wszystkie wymiary takie same.Popatrz na kostkę do gry ma kształt sześcianu.
Stąd V= a*a*a
8 sie 21:40
Dorota: Kochani, zero wyobrażenia u mnie jest. Ja w sześcianie nie widzę tego, co widzą inni, tak jak z
innymi bryłami. Trudno jest mi takie rzeczy policzyć...
Ale próbuję...
8 sie 21:41
Kejt: rysunek pomoże?
8 sie 21:43
Dorota: mam rysunek w ksiązce, zeszycie, patrze na kostke a mimo to trudno mi rozkminic... Matma nie
ejst moja mocna stroną niestety
8 sie 21:46
Dorota: ale skorzystam z każdej pomocy
8 sie 21:46
Kejt: dla wybitnych przypadków można zrobić rysunek w trójwymiarze
8 sie 21:47
krystek: Zadanie 2) wg wzoru wcześniej podanego ,pamiętaj o zamianie jednostek, muszą być jednorodne.
Postaram się wyjaśniać Tobie pozostałe zadania:
3) V=27 V=a3 to V= 33 czyli masz a=3
Objętość = a*b*c w sześcianie masz wszystkie wymiary takie same ,czyli V=a*a*a stąd piszemy
V=a3
8 sie 21:49
krystek: 3b) Każda ściana w sześcianie jest kwadratem .Masz dany bok ,więc musisz obliczyć długość
przekątnej kwadratu i z TW Pitagorasa liczyśz dł przekątnej sześcianu.
8 sie 21:53
krystek: 3c) masz odwrotnie przekątną musisz policzyć dł boku i potem V
8 sie 21:55
Dorota: głupoty jakies mi wychodzą....
8 sie 22:25