Procenty
Jakub: W styczniu cenę butów zimowych obniżono o 20%, a w lutym jeszcze o 15%. O ile procent buty te
są tańsze w wyniku dwukrotnej przeceny ?
8 sie 20:51
Kejt:
a − cena butów
I przecena:
a − 0,2a= 0,8a
II przecena:
0,8a − 0,15*0,8a = 0.8a − 0,12a = ...
potem wynik jeszcze odjąć od 100%..
8 sie 20:54
Trivial:
c
0 − cena butów na początku,
c
1 − cena butów po pierwszej obniżce,
c
2 − cena butów po drugiej obniżce.
c
1 = c
0(100% − 20%) = c
0*80%
| | 80 | | 85 | |
c2 = c1(100% − 15%) = c1*85% = [c0*80%]*85% = c0* |
| * |
| = |
| | 100 | | 100 | |
8 sie 20:55
Kacper: wynik się nie zgadza... powinno być 32%
8 sie 20:57
Trivial:
Trzeba jeszcze odjąć... 100% − 68% = 32%.
8 sie 21:00
Wezyr:
100 − 68 =32
8 sie 21:00
Kejt: potem wynik jeszcze odjąć od 100%..
8 sie 21:01
Gustlik: Można proporcjami:
I obniżka
100a − początkowa cena butów
100a − 100 %
x − 80 %
II obniżka:
80a − 100 %
x − 85 %
Zatem 68a=68 % *100a=68% ceny początkowej
Czyli 100%−68%=32% − o tle % staniały buty.
8 sie 23:23