Porównaj liczby
Jakub: Porównaj liczby:a=27−0,(3), b=2+log102log105
8 sie 20:38
Trivial:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
a = |
| = |
| = |
| . |
| | 271/3 | | 3√27 | | 3 | |
Zgadując b:
| | 2+log10 | | 3 | |
b = |
| = |
| . |
| | 2log105 | | 10 | |
a > b.
8 sie 20:43
A: a=1/3 b=log(5)2501/2
b>a
8 sie 20:45
Jakub: b się zgadza, tylko dlaczego w a 27
1/3 
?
8 sie 20:45
A: to przeczytałem inaczej

mam źle
8 sie 20:45
Trivial: bo 0,(3) = 1/3.
8 sie 20:47
Jakub: Jak obliczyłeś to a ?
8 sie 20:47
Jakub: ok. rozumiem dzięki
8 sie 20:48
Dami: powie mi ktos dlaczego ta wyszlo w tych logarytmach? Mam to samo zadanie teraz przed nosem
13 wrz 17:53