Przedstaw iloczyn liczb
kacper: Dane są liczby
x=(85)−1+(12)3*[23*5−(1123)0]
y=√5−41+√5
Przedstaw iloczyn liczby x i odwrotności liczby y w postaci c+d √5, gdzie c i d są liczbami
wymiernymi
8 sie 20:25
kacper: Nie wiem dlaczego takie małe liczby mi wyszły
8 sie 20:27
A: c=33/4
d=55/12
8 sie 20:30
Kacper: A mógłbym poprosić o obliczenia ?
8 sie 20:42
A: x=5/8+1/8*(10/3−1)=5/8+1/8*7/3=5/8+7/24=22/24=11/12
| | 1+√5 | | √5+4 | |
1/y= |
| * |
| =5√5+9 |
| | √5−4 | | √5+4 | |
x*1/y=33/4+55/12
√5
8 sie 20:56