granica funkcji
Piotrek: proszę o pomoc z obliczeniem tej granicy funkcji
| | √x2 + 1 − 1 | |
limx→0 |
| |
| | √x2 + 25 − 5 | |
8 sie 20:21
A: wyciągamy x przed nawias w liczniiku i mianowniku
| x(√1+1/x2−1/x) | |
| |
| x(√1+25/x2−5/x2) | |
x się skraca
całość dąży do 1 bo 1→1 1/x
2→0 1/x→0, analogicznie mianownik
8 sie 20:26
Trivial: a wcale że nie!
8 sie 20:28
Trivial: Pomnóż licznik i mianownik przez licznik i mianownik ze zmienionym znakiem.
8 sie 20:30
Wezyr:
Wynik jest 5
Pomnóż licznik i mianownik przez
√x2 +1 + 1; √x2 +25 + 5
8 sie 20:31
Piotrek: mi się wydaje, że tam jest wzór skróconego mnożenia, a poza tym w odpowiedziach mam, że granica
wynosi 5
8 sie 20:32
A: ale można mnożyć przez taką samą liczbę, a nie osobno licznik przez jedną a mianownik przez
inna liczbę
8 sie 20:34
Trivial: Trudno.
8 sie 20:35
Wezyr:
a na czym polega rozszerzanie lub skracanie ułamków?
8 sie 20:39
Piotrek: Trivial to jak Ci wyszło to 5 bo ja pomnożyłem licznik i mianownik przez √x2+25+5 i dopiero
potem wyłączasz x2 ?
8 sie 20:41
Trivial:
| | √x2+1−1 | |
limx→0 |
| = |
| | √x2+25−5 | |
| | √x2+1−1 | | (√x2+1+1)(√x2+25+5) | |
= limx→0 |
| * |
| = |
| | √x2+25−5 | | (√x2+1+1)(√x2+25+5) | |
| | x2(√x2+25+5) | | 10 | |
= limx→0 |
| = |
| = 5. |
| | x2(√x2+1+1) | | 2 | |
8 sie 20:45
Piotrek: ahh tak

dzięki bardzo...
8 sie 20:48