..
Klaudia: mam pytanie da się jakoś "sprytnie " i szybko sprowadzić takie wyrażenia poniżej do wspólnego
mianownika? Nie trzeba rozwiązywać, chodzi o zaprezentowanie metody

doprowadź do najprostszej postaci:
| √3+√2 | | √3−√2 | | 1−16√6 | |
| − |
| + |
| = |
| √3−√2 | | √3+√2 | | 4 | |
z góry dzięki.
8 sie 19:48
Maniek:
wspólny mianownik to 4, bo (
√3−P{2})(
√3+
√2)=1, a wspólny mianownik dla 1 i 4 to 4
8 sie 19:55
Jack:
pierwsze dwa rozszerz odpowiednio przez √3+√2 i √3−√2.
8 sie 19:55
Maniek:
(√3−√2){√3+√2)=1
8 sie 19:57
krystek: Oj Maniek ,nie wprowadzaj w błąd Koleżanki. Posłuchaj Jacka
8 sie 19:59
Maniek:
Jaki błąd?
8 sie 20:08
krystek: Gdyby między pierwszymi dwoma ułamkami był znak mnożenia ,a przecież masz różnicę.
8 sie 20:13
Vax: Co nie zmienia faktu, że dana równość jest prawdziwa i korzystając z wskazówki Jack trzeba
z niej skorzystać, więc błędu żadnego nie ma.
8 sie 20:14
krystek: | (√3+√2)(√3+√2) | | (√3−√2)(√3−√2) | |
| − |
| + ..
|
| 3−2 | | 3−2 | |
i teraz wspólny mianownik to 4.
To dla Klaudii wyjaśnienie ,aby nie zniechęciłą sie do liczenia
8 sie 20:37
Klaudia: | | 1 | |
dzięki. W odp. podali że ma wyjść |
| no bo polecenie doprowadz do najprostrzej postaci ,to |
| | 4 | |
skutek tego, że
| | 1−16√6 | | 1−16√6 | | 16√6 | | 1 | |
1−1+ |
| ⇔ |
| + |
| ⇔ |
| |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
| | 16√6 | |
tzn skąd wzięłam + |
| ? wydaje mi się że mogę dodać /odjąć dowolną liczbę i dalej |
| | 4 | |
będzie to równoważne, kiedyś chyba o czymś takim mi mówiła nauczycielka na lekcji i pewnie
wspominała coś o takim twierdzeniu ale nie pamiętam dokładnie więc wole zapytać czy tak jest
dobrze i czy można tak robić+ lub − liczbę od równania/nierówności którą mam po prostu
wyliczyć czy ja znowu coś źle zrobiłam ?.
9 sie 14:45
Klaudia: o nawet w zeszycie znalazłam

"jeżeli do obu stron równania /nierówności dodamy lub odejmiemy tę samą liczbę lub to samo
wyrażenie które nie zmienia dziedziny równania/nierówności, to otrzymamy równanie/nierówność
równoważne danemu."
Mogę w tym zadaniu z tego korzystać czy nie?
9 sie 14:54
Trivial:
Tutaj nie masz równań ani nierówności. Prawidłowe rozwiązanie to np.:
| √3+√2 | | √3−√2 | | 1−16√6 | |
| − |
| + |
| = |
| √3−√2 | | √3+√2 | | 4 | |
| √3+√2 | | √3+√2 | | √3−√2 | | √3−√2 | |
| * |
| − |
| * |
| |
| √3−√2 | | √3+√2 | | √3+√2 | | √3−√2 | |
| | [√3+√2]2 | | [√3−√2]2 | | 1−16√6 | |
= |
| − |
| + |
| = |
| | 3−2 | | 3−2 | | 4 | |
| | 1−16√6 | | 1−16√6 | |
= [3+2+2√6] − [3+2−2√6] + |
| = 4√6 + |
| = |
| | 4 | | 4 | |
| | 16√6 | | 1−16√6 | | 1 | |
= |
| + |
| = |
| . |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
9 sie 14:58