Ciągi jeden przykład
Martyna: sprawdz czy ciag (bn)jest ciagiem arytmetycznym.
bn= −2n+3
8 sie 18:20
asdfg: ciąg arytmetyczny ma taką właściwość że bn+1 − bn musi wyjść bez reszty , wtedy wiemy ze jest
arytmetyczny , no to sprawdzamy
−2(n+1)+3 − n = −2n − 2 +3 − n = −3n +1 , zatem nie jest ponieważ wyraz "n" się nam nie skrócił
8 sie 18:32
Jack:
bn+1−bn= −2(n+1)+3− (−2n)−3=−2+3−3=−2
Wyszła liczba stała, więc podany wzór opisuje wyrazy ciągu arytmetycznego.
8 sie 18:36
asdfg: oj przepraszam , oczywiście że Jack zrobił poprawnie.....
8 sie 18:37