ciągi jeden przykład
Martyna: sprawdź czy ciag (bn) jest ciagiem arytmetycznym. okresl monotonicznosc tego ciagu.
bn= −2n+3
proszę o rozwiązanie tego przykładu..
8 sie 18:18
asdfg: a1= 1
a2= −1
a3= −3
a4= −5
a5=...
itd....
widzimy że ciąg jest malejący
8 sie 18:35
Jack:
bn+1−bn= −2(n+1)+3− (−2n)−3=−2+3−3=−2
różnica ciągu arytmetycznego wynosi −2, zatem ciąg jest malejący.
8 sie 18:37
mela:
9 sie 11:07
Gustlik: Warto wiedzieć: każdy ciąg podany wzorem funkcji liniowej, w którym x zastąpiono n, a więc w
postaci an=an+b jest ciągiem arytmetycznym o różnicy równej współczynnikowi kierunkowemu
prostej, czyli r=a.
I odwrotnie − każdy ciąg arytmetyczny jest funkcją liniową, w której za dziedzinę przyjęto
zbiór N+.
Wykresem ciągu arytmetycznego an=an+b będą punkty na prostej y=ax+b dla x€N+.
Monotoniczność ciągu arytmetycznego można poznać po znaku różnicy, czyli znaku współczynnika
kierunkowego, jak dla funkcji liniowej: a>0 − ciąg rosnący, a<0 − ciąg malejący.
Np.
an=2n+5 − ciąg arytmetyczny r=a=2 > 0 − ciąg rosnący
an=−3n=7 − ciąg arytmetyczny r=a=−3 < 0 − ciąg malejący
an=6 − ciąg arytmetyczny r=a=0 − ciąg stały
W Twoim przypadku będzie to ciąg arytmetyczny o róznicy r=a=−2, a więc malejący.
10 sie 00:49