Pytanie !!!!!
Matura 2011: Zadanie :
Punkty A=(2,0) i B=(12,0) są wierzchołkami trójkąta prostokątnego ABC o przeciwprostokątnej AB.
Wierzchołek C leży na prostej o równaniu y=x. Oblicz współrzędne punktu C.
znalazłam rozwiązanie... na stronie
http://zadane.pl/zadanie/981957
i mam takie pytanie, co za wzór jest zastosowany do obliczenia boków
8 sie 14:38
Matura 2011: proszę o pomoc tylko chcę wiedzieć co to za wzór:(
8 sie 14:52
Jack:
w zasadzie dwa razy twierdzenie Pitagorasa (wzór na odległość punktów w układzie współrz. i tw.
Pitagorasa w wersji podstawowej

)
8 sie 14:57
Matura 2011:
|BC|²=(x−12)²+(x−0)²=x²−24x+144+x²
a wyjaśni mi ktoś może dlaczego tam jest ...+144+x
2

nie moge tego rozkminic
8 sie 15:12
Jack:
podnoszenie do kwadratu: (x−12)2=x2−24x+144, a (x−0)2=x2. O to pytasz?
8 sie 15:24
Matura 2011: ooo własnie dziękuję bardzo teraz już wiem

wzór skróconego mnożenia

dziękuje ślicznie
dzisiaj jakieś zaćmienie mam
8 sie 15:28
Jack:
8 sie 15:36
8 sie 17:36