wielomiany
kasia: dane są wielomiany w(x)=2x3−3x2+5x−1, P(x)=2x2−3x+2
q(x)=6x−1+3x3
uporzadkuj wielomiany
a) w(x) − [p(x)−q(x)]
b)3w(x)−2q(x)+p(x)
Pilne.
8 sie 13:44
Gustlik: Wskazówka:
ad a) opuść w podanym wyrażeniu nawias kwadratowy i otrzymasz:
w(x)−p(x)+q(x)
W b) nie musisz "przerabiać" wyrażenia.
Podstaw teraz W NAWIASACH odpowiednie wielomiany, opuść nawiasy uwzględniając znaki (minus
przed nawiasem zmienia znaki w całym nawiasie

!), wymnóż nawiasy przez stojące przed nimi
liczby i zreduku wyrazy podobne (tj. o takich samych potęgach x).
8 sie 17:43
pomagacz:
a)
2x3 − 3x2 + 5x − 1 − [2x2 − 3x + 2 − (6x − 1 + 3x3)] =
= 2x3 − 3x2 + 5x − 1 − [2x2 − 3x + 2 − 6x + 1 − 3x3] =
= 2x3 − 3x2 + 5x − 1 − 2x2 + 3x − 2 + 6x − 1 + 3x3 =
= 2x3 + 3x3 − 3x2 − 2x2 + 5x + 3x + 6x − 1 − 2 − 1 =
= 5x3 − 5x2 + 14x − 4
b)
3(2x3 − 3x2 + 5x − 1) − 2(6x − 1 + 3x3) + 2x2 − 3x + 2 =
= 6x3 − 9x2 + 15x − 3 − 12x + 2 − 6x3 + 2x2 − 3x + 2 =
= 6x3 − 6x3 − 9x2 + 2x2 + 15x − 12x − 3x − 3 + 2 + 2 =
= −7x2 +1
9 sie 09:26
pomagacz:
chyba dobrze nie chce mnie się sprawdzać
9 sie 09:27