ciagi
Pebbels: 1. Wyznacz wzór na n−ty wyraz ciągu:
2. Ciag a
n określ wzorem rekurencyjnym gdy a
n=2*3
n−1
3.Wyznacz ciąg arytmetyczny (a
n) w którym a
8=23, S
7=105
pomoże ktos?
8 sie 13:02
Godzio:
1. Popraw
8 sie 13:05
Godzio:
Zad. 2
a
n = 2 * 3
n − 1
a
1 = 2
a
2 = 2 * 3 = 6
a
3 = 2 * 3 * 3
Wzór:
8 sie 13:07
Godzio:
a
8 = 23 ⇒ a
1 + 7r = 23
| | a1 + a1 + 6r | |
S7 = 105 ⇒ |
| * 7 = 105 ⇒ a1 + 3r = 15 |
| | 2 | |
Rozwiąż ten układ:
a
1 + 7r = 23
a
1 + 3r = 15
a
n = a
1 + (n − 1) * r
8 sie 13:09
Pebbels: co do pierwszego to sie mały błąd wkradł

powinno być:
8 sie 13:10
Pebbels: | | ⎧ | a1=3 | |
aaa cholera ma być −2 | ⎩ | an+1=an−2 | wybacz dziekuje Ci bardzo za pomoc
|
8 sie 13:12
Godzio:
a1 = 3
a2 = a1 − 2 = 3 − 2 = 1
a3 = 1 − 2 = −1
a4 = −1 − 2 = −3
3,1,−1,−3,−5,−7,−9,....
Widać jakąś zależność ?
8 sie 13:13
Pebbels: tak

dziekuje bardzo za pomoc
8 sie 13:39