okrąg
michu: Dane są punkty A=(−7,−3), B=(−3,5).
a) napisz równanie okręgu o średnicy AB.
b) wyznacz długość boku kwadratu wpisanego w ten okrąg
8 sie 12:31
tomq: 1/2|AB|=r
1/2√(−3+7)2+(5+3)2=1/2√16+64=1/2√80=1/2*4√5=2√5
(x−a)2+(y−b)2=20
prosta AB
−3=−7a+b
5=−3a+b
−8=−4a
a=2
b=11
y=2x+11.. tutaj leży gdzieś środek okręgu..
S(a1,2a1+11)
(−7−a1)2+(−3−2a1−11)2=20
(−3−a1)2+(5−2a1−11)2=20
(7+a1)2+(2a1+14)2=20
(3+a1)2+(2a1+6)2=20
49+14a1+a12+4a12+56a1+196=20
9+6a1+a12+4a12+24a1+36=20
40+8a1+32a1+160=0
40a1=−200
a1=−5... itd.
jeżeli jest to kwadrat wpisany w ten okrąg... to jego przekątna jest równa średnicy..to już
łatw policzyć
8 sie 13:41
ICSP: nie łatwiej było wyznaczyć środek ze wzoru na środek odcinka?
S(−5;1)
8 sie 13:43
Trivial: nie!
8 sie 15:12
tomq: było

ale to zawsze inny sposób
8 sie 15:56