matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciąg arytmetyczny i ciąg geometryczny
kaja:
Liczby x,y,12 tworzą ciąg geometryczny, a liczby x,y,9 tworzą ciąg arytmetyczny. Znajdz x i y.
8 sie 10:50
pomagacz:
a
1
: x, y, 12 a
2
: x, y, 9
y
12
q =
=
x
y
r = y − x = 9 − y
y
12
=
x
y
y
2
= 12x y − x = 9 − y y − x − 9 + y = 0 2y − x = 9
⎧
y
2
= 12x
⎩
2y − x = 9
2y − x = 9 ⇒ −x = 9 − 2y ⇒ x = 2y − 9
⎧
y
2
= 12x
⎩
x = 2y − 9
y
2
= 12(2y − 9) y
2
− 24y + 108 = 0
http://www.wolframalpha.com/input/?i=y^2+-+24y+%2B+108+%3D+0
y
1
= 6 y
2
= 18 x
1
= 2y
1
− 9 x
2
= 2y
2
− 9 ...
⎧
x
1
⎩
y
1
⎧
x
2
⎩
y
2
8 sie 11:06