a1 = b1 = 2
2 + r = 2q + 4 ⇔ r − 2 = 2q ⇔ r = 2q + 2
2(1+r) = 2q2
2(2q + 3) = 2q2
4a + 6 = 2q2 ⇔ 2q2 − 4q − 6 = 0 ⇔ q2 − 2q − 3 = 0 ⇔ q2 + q − 3q − 3 = 0 ⇔ q(q+1) − 3(q+1) =
0⇔ (q+1)(q−3) = 0 ⇔ q = −1 v q = 3
dla q = −1 otrzymujemy r = 0
q = 3 otrzymujemy r = 8
najpierw przypadek gdy q = −1 oraz r = 0
ciąg arytmetyczny to: 2 , 2 ,2 wzór tego ciągu : an = 2
ciąg geometryczny 2,−2,2 wzór tego ciągu to an = (−2) * (−1)n
przypadek gdy q = 3 , r = 8
ciąg arytmetyczny: 2,10,18 wzór tego ciągu an = 8n − 6
| 2 | ||
ciąg geometryczny: 2,6,18 wzór tego ciągu an = | * 3n | |
| 3 |
| 2 | ||
Odp. Te ciągi to :an = 2 ,an = (−2) * (−1)n lub an = 8n − 6 , an = | * 3n | |
| 3 |
dziękuję. zabieram się do analizy tego "fajnego zadania"