..
Klaudia: doprowadz do najprostszej postaci:
| 11√3−4√7 | | 13√7+√3 | |
| − |
| = |
| √3−√7 | | √12−√28 | |
| | 21(31−7√21) | |
mi wyszło że to się = |
| |
| | 34 | |
| | 21 | |
ale wg odpowiedzi ma wyjść |
| |
| | 2 | |
sprawdzi ktoś jaki powinien wyjść wynik i ewentualnie napisze jak do tego dojść,żebym zobaczyła
co źle robię.
8 sie 00:11
Klaudia: 2.Oblicz.
jak takie coś wyliczyć, proszę o pokazanie co należy zrobić
g) (
√2−√3 −
√2+√3)
2
myślałam że to z wzoru skróconego mnożenia(a−b)
2 i po sprawie bo tak wychodzi mi
√3, ale w
odp jest że ma wyjść 2.
Proszę o pomoc
8 sie 00:54
;) ZKS ;):
a = √2 − √3
b = √2 + √3
(a − b)2 = a2 − 2ab + b2
8 sie 00:55
Klaudia: no tak zrobiłam wychodzi
√3 a ma wyjść 2 wg odpowiedzi? to co jest w końcu dobre
8 sie 00:58
;) ZKS ;):
2 − √3 + 2 + √3 − 2√4 − 3 = 4 − 2 = 2
8 sie 01:01
Klaudia: aha dzięki, ehh... kiedy ja w końcu nauczę się tej matmy
8 sie 01:05
ICSP: √12 −
√28 = 2
√3 − 2
√7 = 2(
√3−
√7).
Teraz przemnożę w pierwszej liczbie licznik i mianownik przez dwa.
| 22√3 − 8√7 | | 13√7 + √3 | |
| − |
| = |
| 2(√3 − √7) | | 2(√3 − √7) | |
| | 22√3 − 8√7 − 13√7 − √3 | | 21√3 − 21√7 | |
|
| = |
| = |
| | 2(√3 − √7) | | 2(√3 − √7) | |
| | 21(√3 − √7) | |
|
| = 10,5 |
| | 2(√3 − √7) | |
8 sie 02:08