równannia tryg
kleopatra999: Rozwiąż rówannie.
a) 2cos2x+4sin2x=3
b)4cos2−sin2x=−1
c)tg2x=tgx
d)1/ctg2x +3tg2=4
7 sie 22:18
Godzio:
2cos
2x + 4sin
2x = 3
2 − 2sin
2x + 4sin
2x = 3
1 − 2sin
2x = 0
cos2x = 0
4cos
2x − sin
2x = − 1
5cos
2x + 1 − sin
2x = 0
5cos
2x + cos
2x = 0
cosx = 0
tg
2x = tgx
tg
2x − tgx = 0
tgx(tgx − 1) = 0
tgx = 0 lub tgx = 1
tg
2x + 3tg
2x = 4
tg
2x = 1
tgx = 1 lub tgx = −1
Teraz podaj rozwiązania
7 sie 22:28
kleopatra999: jak ty to zrobiłeś?
8 sie 16:11
TOmek: on ma czity
8 sie 16:14
Godzio:

a) cos
2x = 1 − sin
2x
Nie wiem czego tu można nie rozumieć
8 sie 16:19
krystek: I tu przeciętny uczeń ma problem.
zad a)zastosował 1 tryg . sin2+cos2x=1 →cos2x=1−sinx
2(1−sin2x)+4sin2x=3
b)analogicznie tylko w drugą stronę
Wysil sie trochę a zrozumiesz.
8 sie 17:11
Trivial:
4cos2x − sin2x = −1
5cos2x + 1 − sin2x = 0 (?)
Magic number!
8 sie 17:21