rownania
zadanie: Dwaj rowerzyści wyjeżdżają jednocześnie,pierwszy z miejscowości A,drugi z miejscowości B,
leżących przy jednej szosie w odległości 14 km.Jeżeli będą jechali naprzeciwko siebie, to
spotkają się po upływie 1/2h,jeżeli zaś będą jechać obaj w kierunku od A do B, to pierwszy
dogoni drugiego po 3 i 1/2h jazdy. Oblicz prędkość każdego rowerzysty.
{v10,5+v20,5=14
{3,5v1=3,5v2 + 14 ale ja mam pytanie dlaczego 2 rownanie jest takiej postaci moglby mi ktos
to wytlumaczyc?
7 sie 18:11
Godzio:
Nie rozumiem
"... pierwszy z miejscowości A, drugi z miejscowości B (...) jeżeli zaś będą jechać obaj w
kierunku od A do B to pierwszy dogoni drugiego .... "
To co ten pierwszy w ogóle nie będzie jechać ?
7 sie 19:27
Godzio: A właściwie drugi
7 sie 19:27
zadanie: rozumie to ktos?
7 sie 23:56
bart: ja bym na starcie drugiego klepnal i "Jeeee dogonilem Cie.."

nie czaje tego zadania
8 sie 00:15
zadanie: jest ktos kto rozumie to zadanie?
8 sie 10:10
Wezyr:

Wszystko masz na rysunku
Te 35 oznacza czas 3,5 h
− nie da się zrobić na rysunku przecinka.
8 sie 10:24
pomagacz:

yyy, to wyobraźni wam brak panowie

m = 14km
w pierwszym przypadku obaj jadą do siebie i mijają się po 0,5 h
a w drugim jeden jedzie do miasta, dajmy C, a drugi się dowiedział i zapiernicza też do C i
dogania pierwszego po 3,5 h
drugie równanie:
v
1 to prędkość pierwszego co wyjeżdża z B
v
2 to prędkość drugiego co wyjeżdża z A
3,5v
1 = 3,5v
2 + 14
przez 3,5 h pierwszy po wyjechaniu z B pokonuje dystans 3,5v
1, a drugi pokonuje dystans 14km,
bo dojeżdża do B i jeszcze 3,5v
2 bo dogania jeszcze pierwszego
8 sie 10:28
zadanie: dzieki
8 sie 17:55