Oblicz |2a-b|
xmichal01: Dane są liczby a=√7log72 oraz b=2log48. Oblicz |2a−b|.
7 sie 16:49
TOmek: a=71/2*log2=√2
b=log464=x
64=4x
x=3
|2√2−3|=−(2√2−3)
7 sie 16:55
xmichal01: Jak obliczyłeś log72
7 sie 17:02
o nie: a=71/2*log2=7log21/2=21/2
7 sie 17:11
o nie: a=71/2*log72=7log721/2=21/2
7 sie 17:12
o nie: przepraszam, nie moge przyzwyczaić sie do oznaczeń w tym edytorze

jeżeli nadal nie rozumiesz to 7 do potęgi log
72 = 2
7 sie 17:14
xmichal01: rozumiem i dziękuję.
7 sie 17:20
kacper: Jakim cudem wyszło tobie z liczby b 64 skoro 2*8 jest 16

?
8 sie 15:13
Jack:
"82" − z własności logarytmów.
8 sie 15:25
TOmek:
logaxk=k*logax
2*log48=log482
8 sie 15:27