Oblicz wartości wyrażeń
xmichal01: Dane są liczby m=5−√3 i n=2 √3 + 1 . Oblicz wartości wyrażeń:
a) m/n
b) |m−n|
Wynik przedstaw w postaci a √3 +b , gdzie a należy do liczb wymiernych (W) i b też należy do
liczb wymiernych (W)
7 sie 16:44
tomq: | | 5−√3 | | 5−√3 | | 2√3−1 | | 10√3−5−6+√3 | |
a) |
| = |
| * |
| = |
| =
|
| | 2√3+1 | | 2√3+1 | | 2√3−1 | | 11 | |
b)|5−
√3−2
√3−1|=|4−3
√3|=−4+3
√3
7 sie 17:19
o nie: a)
| 5−√3 | | 5−√3 | | √3−1 | | 4√3−2 | |
| = |
| * |
| = |
| =2√3−1 |
| √3+1 | | √3+1 | | √3−1 | | 2 | |
7 sie 17:22
o nie: mój błąd nie zauważyłem 2ki przed pierwiastkiem
7 sie 17:24
xmichal01: pytanie odnośnie a) dlaczego do podanego wyrażenia 5−√32√3+1 dołączyłeś 2√3−12√3−1 ?
7 sie 17:30
krystek: Aby usunąć niewymierność z mianownika stosujemy wzór a2−b2= (a+b)(a−b)'Masz
(2√3−1)(2√3+1)= (2√3)2−(1)2 Krótko mówiąc: rozszerzamy ułamek mnożąc licznik i
mianownik przez ten sam czynnik.
7 sie 17:37
rupert: A w b) nie powinno być |5−√3−2√3+1|=|6−3√3|=−6+3√3= 3√3−6 ?
7 sie 20:38
weronika: (2 1/3) do potęgi 2 − (2/3) do potęgi 2 =
27 wrz 17:17