matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciąg.
xxx:
Wyznacz ciąg arytmetyczny wiedząc że a
5
=19 i a
9
= 35
7 sie 16:11
tomq:
19=a1+4r 35=a1+8r odejmujemy .. −16=−4r r=4 19−16=a1 a1=3 a2=3+4=7 a3=3+8=12 an−1+an+1/2=an 3+4n+3+4n−8/2=an 8n−2/2=an 4n−1=an
7 sie 16:22