zadanie
zadanie: podaj dziedzinę i zbiór wartości funkcji : − 1x
7 sie 15:56
ICSP: D : x ∊ R\{0}
Zw : y ∊ R\{0}
7 sie 15:57
zadanie: ok, a jakby była funkcja np. y = 2x
7 sie 16:05
Godzio:
Tak samo
7 sie 16:05
zadanie: a zbiór wartości funkcji : y = −x2 +2x −5 ?
mam to liczyć z delty ?
7 sie 16:13
ICSP: Zw : y ∊ (−∞;yw>
Musisz policzyć yw
7 sie 16:14
zadanie: to jest ten wzór Yw = −Δ4a ?
7 sie 16:17
ICSP: tak. Używaj dużej literki u do pisania ułamków. ładniej wyglądają.
7 sie 16:21
zadanie: doobra, ok, dziękuję.
7 sie 16:23
ICSP: tylko pamiętaj o znaku współczynnika a
jesli a >0 to Zw : y ∊ <yw;+∞)
jesli a< 0 to Zw : y ∊ −∞;yw>
jeśli a = 0 to jest to funkcja liniowa.
7 sie 16:24