matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
zadanie
zadanie:
rozwiąż : x
3
+ x
2
− 9x − 9 =0
7 sie 15:55
ICSP:
x
2
(x+1) − 9(x+1) = (x
2
−9)(x+1) = (x−3)(x+3)(x+1) (x−3)(x+3)(x+1) = 0 x = 3 v x = −3 v x = −1
7 sie 15:56