Zadanka
Godzio: Zadania dla nudzących się
Dla bardziej zaawansowanych:
1.* Funkcja f: R → R spełnia dla dowolnych x,y∊ R warunek:
|f(x) − f(y)| ≤ |x − y|
3
Uzasadnić, że funkcja ta jest stała na R.
2.* Funkcja g jest ciągła na [1,) oraz spełnia warunek lim
x→∞g(x) = 3. Wyznaczyć granicę
I tych mniej:
1. Dane są okręgi i równaniach (x − 1)
2 + (y − 1)
2 = 1 oraz (x − 2)
2 + (y − 1)
2 = 16.
Wyznaczyć równania wszystkich okręgów stycznych równocześnie do obu danych okręgów oraz do osi
OY
2. Dla jakich wartości parametru p nierówność:
| 2px2 + 2px + 1 | |
| ≥ 2 |
| x2 + x + 2 − p2 | |
jest spełniona dla każdej liczby rzeczywistej x
2 ?
7 sie 15:52
Godzio:
2. "ciągła na [1,
∞)
7 sie 15:52
Wezyr:
Zad 1
Oszacujmy pochodna:
|f(x + h) − f(x)| ≤ |h|
3 / :h
| | f(x + h) − f(x) | |
−h2 ≤ |
| ≤ h2 |
| | h | |
z twierdzenia o 3 ciągach gdy h→0,
wynika
f'(x) = 0 dla każdego x
co kończy dowód
7 sie 16:12
Wezyr:
Zad 2.
Wykorzystując de'Hospitala
7 sie 16:14
;) ZKS ;):
| 2px2 + 2px + 1 | |
| ≥ 2 x2 + x + 2 − p2 ≠ 0 ⇒ p ∊ (−√3 ; √3) |
| x2 + x + 2 − p2 | |
| 2px2 + 2px + 1 − 2x2 − 2x − 4 + 2p2 | |
| ≥ 0 |
| x2 + x + 2 − p2 | |
| (2p − 2)x2 + (2p − 2)x − 3 + 2p2 | |
| ≥ 0 |
| x2 + x + 2 − p2 | |
Δ ≤ 0
(2p − 2)x
2 + (2p − 2)x − 3 + 2p
2 ≤ 0
4p
2 − 8p + 4 − 16p
3 + 16p
2 + 24p − 24 ≤ 0
−16p
3 + 20p
2 + 16p − 20 ≤ 0
4p
3 − 5p
2 − 4p + 5 ≥ 0
p
2(4p − 5) − (4p − 5) ≥ 0
| | 5 | |
(4p − 5)(p + 1)(p − 1) ≥ 0 ⇒ p ∊ <−1 ; 1> ∪ < |
| ; ∞) |
| | 4 | |
| | 5 | | 5 | |
p ∊ <−1 ; 1> ∪ < |
| ; ∞) ⋀ p ∊ (−√3 ; √3) ⇒ p ∊ <−1 ; 1> ∪ < |
| ; √3) |
| | 4 | | 4 | |
Chyba nigdzie się nie walnąłem mam nadzieje.
7 sie 23:02
Godzio:
Niestety coś nie tak jest, szukaj błędu (ewentualnie w założeniach

)
7 sie 23:05
;) ZKS ;):
To zrobię sobie na spokojnie na karteczce i sprawdzę gdzie się walnąłem.
7 sie 23:07
;) ZKS ;):
| | 5 | | √7 | |
p ∊ <−1 ; 1> ∪ < |
| ; |
| ) |
| | 4 | | 2 | |
A teraz?
7 sie 23:11
Godzio: <−1,1> −− tego być nie powinno
7 sie 23:16
;) ZKS ;):
To teraz sprawdzę całość gdzie robię źle.
7 sie 23:18
;) ZKS ;):
Okej znalazłem zapomniałem dać założenie że a > 0.
7 sie 23:28
;) ZKS ;):
To teraz dla Ciebie Godzio
Dla jakich rzeczywistych wartości parametru a nierówność
4|cosx| + 2(2a + 1)2|cosx| + 4a2 − 5 < 0
jest spełniona dla każdej liczby rzeczywistej?
7 sie 23:35
7 sie 23:45
;) ZKS ;):
Niestety nie.
7 sie 23:47
Godzio:
No to myślę dalej hmmm
7 sie 23:47
;) ZKS ;):
| | 3 | |
Mogę podpowiedzieć że − |
| jest dobrze. |
| | 2 | |
7 sie 23:50
Godzio:
| | 3 | | 1 | |
a ∊ (− |
| ,− |
| ) ? Mam nadzieję, że moje rozumowanie jest dobre, jak ten wynik jest zły |
| | 2 | | 2 | |
to nie mam pojęcia jak to zrobić
8 sie 00:04
Godzio:
Poczekaj sekunde, jeszcze coś sprawdzę
8 sie 00:08
;) ZKS ;):
Sprawdź sprawdź jeszcze.
8 sie 00:08
Godzio:
Nie mam innych pomysłów

Zagiąłeś mnie tym zadaniem
8 sie 00:18
;) ZKS ;):
Dam jeszcze 10 minut i później napiszę krok po kroku rozwiązanie okej?
8 sie 00:21
Godzio:
Nie ma co czekać, pisz teraz
8 sie 00:28
;) ZKS ;):
2
|cosx| = t
0 ≤ |cosx| ≤ 1czyli 2
0 ≤ t ≤ 2
1 ⇒ t ∊ <1,2>
Dalej już chyba wiadomo co i jak.
8 sie 00:32
Godzio:

No to tak robiłem ale przy sprawdzeniu nie zgadzało się, muszę jeszcze raz sprawdzić
8 sie 00:35
Godzio:
| | 3 | | 1 | |
Z tego układu wychodzi (− |
| ,− |
| ) czy nie ? |
| | 2 | | 2 | |
8 sie 00:38
;) ZKS ;):
| | 1 + √3 | | −1 + √3 | |
Zf(1) < 0 dostajemy a ∊ (− |
| ; |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
| | 3 | | 1 | |
a z f(2) < 0 dostajemy a ∊ (− |
| ; − |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
8 sie 00:40
;) ZKS ;):
| | 3 | | 1 + √3 | |
Czyli ostatecznie a ∊ (− |
| ; − |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
8 sie 00:42
Godzio:
I nie bierzemy części wspólnej ?
8 sie 00:42
;) ZKS ;):
Chyba że jest błąd w książce bo też teraz sprawdzam i coś mi się nie zgadza.
8 sie 00:44
Godzio:
Odpowiedź tak czy siak złą podałem
| | 1 + √3 | | 1 | |
Chyba powinno być: a ∊ (− |
| , − |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
8 sie 00:45
Godzio: −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | 3 | | 1 + √3 | | 1 | | − 1 + √3 | |
− |
| −−−−−−−−− − |
| −−−−−−−−−−−− − |
| −−−−−−−−−−−−− |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
|−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−|
8 sie 00:46
;) ZKS ;):
W książce jest zła odpowiedź i powinno być tak jak teraz napisałeś.
8 sie 00:49
Godzio:
| | 1 + √3 | | 3 | |
Jest chyba za późno już  − |
| jak sprawdzałem to wychodził mi po za − |
| |
| | 2 | | 2 | |
....
8 sie 00:51
;) ZKS ;):
W książce też chyba dawali odpowiedź za późno.

A wiesz kiedy jest matura poprawkowa z
rozszerzenia z matematyki bo chciałbym już sobie ją rozwiązać.
8 sie 00:53
Godzio: Pewnie w sierpniu jakoś pod koniec
8 sie 00:58
;) ZKS ;):
Robiłeś już te zadanie kiedyś?
| | 252x | | 99 | |
250x + 2 * 249x+ ... + 49 * 22x + 50 * 2x = |
| + |
| |
| | (2x − 1)2 | | 4 | |
8 sie 01:03
Godzio:
Wydaje mi się, że tak, ale to dawno dawno
8 sie 01:08
;) ZKS ;):
Eeee to szkoda aż wstyd mówić ile to zadanie robiłem hehe.
8 sie 01:14
Godzio:
Takich zadań o tak szybko się nie robi chyba, że jest się wymiataczem
8 sie 01:16
;) ZKS ;):
Może sprawdzimy
Vax w ile to zrobi zadanie?

Masz może jeszcze jakieś zadanie na
udowodnienie
Godzio?
8 sie 01:21
Godzio:
Podaj wynik do tego zadania, zobaczę czy jeszcze coś umiem
8 sie 01:21
Godzio:
Możesz dać
8 sie 01:21
;) ZKS ;):
Myślałem że Ty mi coś dasz hehe.

To mam coś takiego:
| a + b + c | | ab | | bc | | ac | |
| ≥ |
| + |
| + |
| |
| 2 | | a + b | | b + c | | a + c | |
dla a , b , c > 0
8 sie 01:27
Vax: No to tą nierówność już mam, a tą sumę zaraz spróbuję policzyć
8 sie 01:29
;) ZKS ;):
No to liczę ile czasu to zajmie Tobie
Vax.
8 sie 01:31
Godzio:
No to coś ode mnie:
| | 3 | |
21 + 2log2cosx − |
| ≥ 90,5 + log3sinx |
| | 4 | |
8 sie 01:32
Godzio:
| a + b + c | | ab | | bc | | ac | |
| ≥ |
| + |
| + |
| |
| 2 | | a + b | | b + c | | a + c | |
Korzystając z śr. arytmetyczna ≥ harmoniczna:
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Co kończy dowód
8 sie 01:35
Godzio:
Albo to możesz zrobić:
| | 1 | |
|x|2x − 1 ≤ |
| To chyba jest takie bardziej trudniejsze |
| | x2 | |
8 sie 01:38
;) ZKS ;):
A wiesz rozwiązanie dają do tego (a + b)2 ≥ 4ab = (a − b)2 ≥ 0
8 sie 01:41
;) ZKS ;):
Takie coś mi wyszło do poprzedniego:
| | π | | π | |
x ∊ < − |
| + kπ ; |
| + kπ> |
| | 6 | | 6 | |
8 sie 01:44
Godzio:
| | π | |
< ?, |
| + kπ> −− ten znak zapytania to powinno być coś innego |
| | 6 | |
8 sie 01:46
8 sie 01:51
;) ZKS ;):
To jest to kolejne zadanie jak by coś.
8 sie 01:52
;) ZKS ;):
Chyba coś zwaliłem spojrzę jeszcze raz.
8 sie 01:55
Godzio:
Ta nierówność ma rozbudowaną odpowiedź, z nią łatwo nie będzie
8 sie 01:59
Vax: Odpowiedź to −log2 3?
8 sie 02:03
;) ZKS ;):
To widzę że jedną odpowiedź mamy poprawną a gdzie druga odpowiedź Vax?
8 sie 02:05
8 sie 02:06
;) ZKS ;):
Godzio.
8 sie 02:07
;) ZKS ;):
Jejku teraz będę się męczył z Twoim zadaniem Godzio.
8 sie 02:08
Vax: | | a+b | | ab | |
Fakt, co do nierówności to można udowodnić |
| ≥ |
| ⇔ (a+b)2 ≥ 4ab |
| | 4 | | a+b | |
8 sie 02:08
Godzio: No dobra, ale co z moją nierównością

Ty podałeś tylko kawałek rozwiązania
8 sie 02:09
;) ZKS ;):
Vax znalazłeś i drugie rozwiązanie takie jakie podał
Godzio?

Ale chodzi Ci o
trygonometrię
Godzio?
8 sie 02:17
Godzio: Głównie o to drugie

Trygonometria to tam banał nie spojrzałem czy trudne czy nie, błąd
musiał być jakiś drobny więc olej trygonometrie i zrób to
8 sie 02:18
Vax: | | 1 | | 99 | |
Tak znalazłem, mamy równanie kwadratowe (t=2x) i 2 rozwiązania |
| i |
| |
| | 3 | | 101 | |
8 sie 02:18
;) ZKS ;):
| | 1 | |
x ∊ (−∞ ; −1> ∪ <− |
| ; 1> \ { 0 } |
| | 2 | |
Jak to też źle zrobiłem to już się poddaję.
8 sie 02:21
Vax: Oczywiście te 2 rozwiązania to do niewiadomej ,,t", później wychodzi normalny wynik
8 sie 02:21
Godzio:
Jest git
8 sie 02:22
Godzio:
To co ? Dajemy se jeszcze po jednym zadaniu i kto zrobi może iść spać

?
8 sie 02:23
;) ZKS ;):
Z pół godziny tylko robiliście to zadanie
Vax i
Godzio i wyszedł wam poprawny wynik
wy to wymiatacie u mnie nawet nauczycielka nie mogła sobie z nim poradzić hehe.
8 sie 02:24
;) ZKS ;):
Uff to się cieszę bo zgubiłem dwa rozwiązania na początku −1 i 1 ale je znalazłem później.
8 sie 02:26
;) ZKS ;):
A może być jakieś do udowodnienia bo właśnie mam przed sobą?
8 sie 02:28
Godzio: Może być

Ja mam takie coś:
Rozwiąż układ nierówności:
| ⎧ | x + y ≤ 3 | |
| ⎩ | logy(2x + 1 + 32 ≤ 2logy(8 − 2x) |
|
8 sie 02:29
Vax: To może takie zadanie z planimetrii:
W trapezie ABCD (AB i CD to podstawa, |AB| > |CD|) przedłużono ramiona AD i BC do przecięcia w
X. Niech Y będzie środkiem podstawy AB. Pokaż, że odcinek XY dzieli podstawę |CD| na dwie
równe części
8 sie 02:30
;) ZKS ;):
| | a | | b | | c | | 1 | | 1 | | 1 | |
( |
| + |
| + |
| )2 ≥ (a + b + c)( |
| + |
| + |
| ) |
| | b | | c | | a | | a | | b | | c | |
dla a , b , c > 0
8 sie 02:34
;) ZKS ;):
logy(2x + 1 + 32 a gdzie się kończy nawias Godzio ?
8 sie 02:35
Vax: Ok, mam Twoją nierówność
ZKS 
Teraz zadanie
Godzio, tylko nie wiadomo jak miało być
8 sie 02:41
Godzio:
logy(2x + 1 + 32)
8 sie 02:42
;) ZKS ;):
Vax ja planimetrii nie ruszam bo nie za bardzo lubię ten dział.
8 sie 02:46
Vax: Dobra, ja będę leciał już spać, dobranoc
8 sie 03:11
;) ZKS ;):
Dobranoc

A mi się chyba udało zrobić zadanie które podał
Godzio czy odpowiedź to
x ∊ (1 ; 3) ⋀ y ∊ (0 ; 1)
8 sie 03:13
Godzio:
Niestety nie
8 sie 03:15
;) ZKS ;):
Nieeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee załamię się zaraz.
A już myślałem że pójdę do łóżeczka pospać.
8 sie 03:17
;) ZKS ;):
x ∊ (1 ; 3) ⋀ y ∊ (0 ; 2) A ta proszę powiedz że tak?
8 sie 03:19
Godzio:
| a | | b | | c | |
| + |
| + |
| ≥ a + b + c |
| b | | c | | a | |
| xz | | xy | | yz | | x | | y | | z | |
| + |
| + |
| ≥ |
| + |
| + |
| |
| y2 | | z2 | | x2 | | y | | z | | x | |
(To pamiętam jak
Vax pokazywał)
Po zsumowaniu:
| xz | | xy | | yz | | x | | y | | z | |
| + |
| + |
| ≥ |
| + |
| + |
| |
| y2 | | z2 | | x2 | | y | | z | | x | |
| a | | b | | c | | 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| + |
| ≥ |
| + |
| + |
| |
| b | | c | | a | | a | | b | | c | |
| xz | | xy | | yz | | y | | z | | x | |
| + |
| + |
| ≥ |
| + |
| + |
| |
| y2 | | z2 | | x2 | | x | | y | | z | |
Po zsumowaniu:
| xz | | xy | | yz | | y | | z | | x | |
| + |
| + |
| ≥ |
| + |
| + |
| |
| y2 | | z2 | | x2 | | x | | y | | z | |
Udowodniłem więc, że:
| a | | b | | c | |
| + |
| + |
| ≥ a + b + c |
| b | | c | | a | |
i
| a | | b | | c | | 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| + |
| ≥ |
| + |
| + |
| |
| b | | c | | a | | a | | b | | c | |
Po przemnożeniu:
| | a | | b | | c | | 1 | | 1 | | 1 | |
( |
| + |
| + |
| )2 ≥ (a + b + c)( |
| + |
| + |
| ) |
| | b | | c | | a | | a | | b | | c | |
Wygląda na to, że mogę iść spać
8 sie 03:21
Godzio:
Dalej nie

Są dwie odpowiedzi w postaci układu równań, jedną z nich Ci podam:
8 sie 03:22
;) ZKS ;):
Za chwilkę znajdę gdzieś błąd poczekaj no hehe!
8 sie 03:22
Godzio:
Czekam, czekam
8 sie 03:23
Vax: Jednak jeszcze chwilę posiedzę
Godzio masz drobny błąd w rozumowaniu, tamten dowód
| | x | |
działa przy założeniu, że a*b*c=1  W innym wypadku nie możesz podstawić a= |
| , |
| | y | |
8 sie 03:24
Godzio:
Aaaaaaaaaaaaaaa
8 sie 03:25
;) ZKS ;):
| ⎧ | x ∊ (1,2> | |
| ⎩ | y ∊ (0 ; 3 − x) |
|
Teraz? To jest ten drugi układ.
8 sie 03:25
Godzio:
Właśnie tak myślałem, że coś nie tak by było bo po ustaleniu a i b, c jest uzależnione od
reszty
8 sie 03:26
;) ZKS ;):
Dzieki Ci
Vax hehe.
8 sie 03:26
Godzio: Nie
8 sie 03:26
Godzio:
Heh ... Mógł iść spać już
8 sie 03:26
;) ZKS ;):
To się teraz zastrzelę i pójdę na wieczny odpoczynek.
8 sie 03:28
Godzio:
Kto normalny siedzi o 3:30 na forum matematycznym i robi zadania w WAKACJE
8 sie 03:28
Godzio:
A co ja mam powiedzieć
8 sie 03:28
;) ZKS ;):
Hah kto normalny jak to kto my.

Nie wiem jaka tutaj jeszcze może być odpowiedź do tego
zdania.
8 sie 03:31
Godzio:
To myśl, ja niedługo udowodnię tą nierówność więc się spręż
8 sie 03:32
;) ZKS ;):
Żeby to niedługo nie trwało z 1h.
8 sie 03:34
;) ZKS ;):
| ⎧ | x ∊ (2 ; 3) | |
| ⎩ | y ∊ (0 ; 3 − x> |
|
8 sie 03:40
Godzio: Wciąż nie
8 sie 03:42
;) ZKS ;):
| ⎧ | x ∊ (1 ; 2> | |
| ⎩ | y ∊ (0 ; 1) |
|
Błagam powiedz że tak!
8 sie 03:45
Godzio: :( niestety, ale już blisko chyba
8 sie 03:46
;) ZKS ;):
Ale x mam źle czy y ?
8 sie 03:48
Godzio: x
8 sie 03:54
Godzio:
| | a | | b | | c | | 1 | | 1 | | 1 | |
( |
| + |
| + |
| )2 ≥ (a + b + c)( |
| + |
| + |
| ) |
| | b | | c | | a | | a | | b | | c | |
| a2 | | b2 | | c2 | | 2a | | 2c | | 2b | |
| + |
| + |
| + |
| + |
| + |
| ≥ |
| b2 | | c2 | | a2 | | c | | b | | a | |
| | a | | a | | b | | b | | c | | c | |
1 + |
| + |
| + |
| + 1 + |
| + |
| + |
| + 1 |
| | b | | c | | a | | c | | a | | b | |
| a2 | | b2 | | c2 | | a | | c | | b | |
| + |
| + |
| + |
| + |
| + |
| ≥ |
| b2 | | c2 | | a2 | | c | | b | | a | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
x2 + y2 + z2 + |
| + |
| + |
| ≥ 3 + x + y + z |
| | x | | y | | z | |
| 2x2+1/x+2y2+1/y+2z2+1/z | | x2+2/x+y2+2/y+z2+2/z | |
| + |
| ≥ 3 + x + y +z |
| 3 | | 3 | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| 2x2 + 2y2 + 2z2 + 1/x + 1/y + 1/z | |
| ≥ x + y + z |
| 3 | |
Pozostaje udowodnić, że
| x2+2/x+y2+2/y+z2+2/z | |
| ≥ 3 |
| 3 | |
−−−−−−−−−−−−−−−−
| x2+2/x+y2+2/y+z2+2/z | |
| ≥ 3 |
| 3 | |
Udowodniłem więc, że:
| 2x2 + 2y2 + 2z2 + 1/x + 1/y + 1/z | |
| ≥ x + y + z |
| 3 | |
| x2+2/x+y2+2/y+z2+2/z | |
| ≥ 3 |
| 3 | |
Po zsumowaniu:
| 2x2+1/x+2y2+1/y+2z2+1/z | | x2+2/x+y2+2/y+z2+2/z | |
| + |
| ≥ 3 + x + y +z |
| 3 | | 3 | |
W nierównościach korzystałem z faktu, że śr. arytm. ≥ geo.
Co kończy dowód

Udało się
8 sie 03:57
Vax: Wszystko dobrze, ładny dowód

No dobra, idę już na serio spać

Dobranoc!
8 sie 04:05
Godzio:
Uffff

Dzięki i dobranoc, a ja czekam dalej, aż
ZKS da mi tą poprawną odpowiedź
8 sie 04:06
;) ZKS ;):
x ∊ (2 ; 3) ?
8 sie 04:06
Godzio:
Niestety nie

Jesteś pewien, że chcesz kontynuować

?
8 sie 04:07
;) ZKS ;):
Dobranoc dobranoc.
8 sie 04:08
;) ZKS ;):
To już cholera mnie weźmie za moment jak i ten x jest źle.
8 sie 04:09
Godzio:
Robię tylko ten drugi przypadek y ∊ (0,1)
x + y ≤ 3
2t + 32 ≥ 64 − 16t + t2
t2 − 18t + 32 ≤ 0 ⇒ t ∊ <2,16> ⇒ x ∊ <1,4>
0 < y < 1
x + y ≤ 3 i x ∊ <1,4> ⇒ x ≤ 3 − y, mamy pewność że, 3 − y < 4 więc 1 ≤ x ≤ 3 − y (bo szukamy
części wspólnej)
więc: x ∊ <1, 3 − y>
8 sie 04:14
;) ZKS ;):
x ∊ (1 ; 2) ? Heh za chwilę z tym zgłupieje.
8 sie 04:16
;) ZKS ;):
Nieeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee! Ale jestem debil to szkoda gadać!
8 sie 04:17
Godzio:
Bez przesady

Na jutro mam ciekawe zadanko (a właściwie na dzisiaj) także się przygotuj
8 sie 04:18
Godzio:
No pora spać, dobranoc
8 sie 04:18
;) ZKS ;):
W ogóle nawet tego y nie brałem pod uwagę że on może x ograniczać.
8 sie 04:18
Godzio:
Ano może, w pierwszym rozwiązaniu to x ograniczał y, teraz na odwrót
8 sie 04:19
;) ZKS ;):
Ja też lecę spać chociaż nie zasłużyłem na to.

Dobranoc.
8 sie 04:22
Trivial:
Do 4:22 siedzieli...
8 sie 10:00
b.: zadanie 1* (pierwsze napisane przez Godzia) ciągle jest nierozwiązane −− tylko Wezyr je
rozwiązał, ale przy dodatkowym założeniu różniczkowalności
8 sie 12:27
Godzio:
A to 2* wystarczy zrobić tak jak Wezyr ?
8 sie 13:03
Trivial:
Wydaje mi się, że zadanie pierwsze jest rozwiązane dobrze, bo różniczkowalność f niejako wynika
z założeń w zadaniu.
8 sie 13:15
Trivial:
A co do drugiego, to skąd wiemy, że 1x∫g(t)dt przy x→∞ zmierza do nieskończoności (musimy to
wiedzieć, aby użyć reguły de l'Hospitala)?
8 sie 13:18
Trivial:
Czy w drugim odpowiedź to na pewno 3, a nie 3 − g(1)?
8 sie 13:39
Godzio: Odpowiedzi niestety nie mam bo to są najtrudniejsze zadania (na ocenę celującą) na kolokwiach i
w zbiorze tylko do nich nie ma odp
8 sie 13:41
Wezyr:
Z twierdzenia o wartości średniej wynika, że jeżeli funkcja jest ograniczona
m ≤ f(x) ≤< M to istnieje taka liczba m ≤ μ ≤< M,
że
ab∫ f(x) = μ (b−a)
w naszym przypadku m=g(1) M ≤ 3
g(1) ≤ μ ≤ 3
1x∫g(t)dt = μ (x − 1) stąd widać że
lim x→∞ 1x∫g(t)dt = lim x→∞ μ(x−1) = ∞
8 sie 13:53
Vax: Dodam jeszcze, że w zadaniu z trapezem można się pokusić o dowód, że XY przechodzi przez punkt
przecięcia przekątnych AC i BD
8 sie 15:36
Trivial:
Nie wiemy, czy m = g(1) i M ≤ 3. Weźmy np. funkcję g(t) = e−tsin(πt) + 3. Tutaj to nie
zachodzi. Ale gdybyśmy znali m=gmin i M=gmax, to by to zachodziło, czyli ta całka i tak
zmierza do ∞.
8 sie 15:45
Wezyr:
Tak, masz rację. Rozpatrywałem funkcję pod asymptotą, ale te całki tak i tak zmierzają do
nieskończoności i można de'Hospitalem.
8 sie 18:48
b.: zgadza się, racja co do 1*
co do 2*, to nie jestem całkiem pewien w tej chwili, ale chyba założenie, że funkcja w liczniku
ma granicę ∞ jest zbędne w regule de l'H.
można też 2* zrobić bezpośrednio z definicji granicy (niech ε>0; g(x) jest w przedziale (3−ε,
3+ε) dla odpowiednio dużych x, itd...)
9 sie 22:21