prosze o pomoc!!!
Matek1821: log23 (x2+y2) - 3 log3 (x2+y2) + 2 ≤ 0
4 mar 18:04
Bogdan:
Założenie: x2 + y2 > 0
Podstawienie: log3(x2 + y2) = t
t2 - 3t + 2 ≤ 0
(t - 1)(t - 2) ≤ 0
+ + + + + +
--------- 1 ---------- 2 ----------->
- - - -
1 ≤ t ≤ 2 => 1 ≤ log3(x2 + y2) ≤ 2
log33 ≤ log3(x2 + y2) ≤ log39
Ponieważ podstwa logarytmu jest większa od 1, to korzystając z monotonicznosci
funkcji logarytmicznej możemy opuścić log i nie zmieniać znaku nierówności.
3 ≤ x2 + y2 ≤ 9
Wyrażenie x2 + y2 = 3 jest okręgiem o środku w punkcie (0, 0) i promieniu √3.
Wyrażenie x2 + y2 = 9 jest okręgiem o środku w punkcie (0, 0) i promieniu 3.
Nierówność 3 ≤ x2 + y2 ≤ 9 opisuje pierścień kołowy o środku w punkcie (0, 0),
promieniu wewnętrznym równym √3 i zewnętrznym równym 3.
4 mar 19:33