pomocy :-)
Dorotaz: Trzy różne liczby tworzą ciąg geometryczny. Liczby te są jednocześnie pierwszym, trzecim i
ósmym wyrazem pewnego ciągu arytmetycznego. Wyznacz te liczby, jeśli wiadomo, ze ich suma jest
równa 39.
wychodzi mi różnymi sposobami,
podany układ:
a1=b1
a1xq = a1 + 2r
a1x q2 = a1 + 7r
a1 + a1q+ a1 q2 = 39
ale mam wyjść na 2q2 − 7 q + 5 = 0
kombinuje i nic mi nie wychodzi
7 sie 12:55
ICSP: a,b,c − te liczby
b = a + 2r
c = a + 7r
a + b + c = 39
3a + 9r = 39
(a+2r)
2 = a(a+7r)
| | 4r2 | | 4 | |
a2 + 4ar + 4r2 = a2 + 7ar ⇔ −3ar + 4r2 = 0 ⇔ a = |
| = |
| r |
| | 3r | | 3 | |
4r + 9r = 39 ⇔ r = 3
a = 4
b = 4 + 6 = 10
c = 4 + 21 = 25
7 sie 13:02
Dorotaz: dziekuje, tylko w odpowiedziach miałam to równanie na obliczenie q i nie wiem jak do tego
dojść
7 sie 13:35
ICSP: sposobów na rozwiązanie zadania jest wiele. Według mnie ten jest najszybszy i najłatwiejszy.
a
1q = a
1 + 2r
a
1q
2 = a
1 + + 7r
a
1 + a
1q + a
1q
2 = 39
w trzecim równaniu wyciągamy a
1 przed nawias.
| | 39 | |
a1(1 + q + q2) = 39 ⇔ a1 = |
| |
| | 1 + q + q2 | |
| | 39 | |
a1q = a1 + 2r ⇔ a1(q−1) = 2r ⇔ |
| (q−1) = 2r ⇔ r = U{39 (q−1)}{2(1 + q + |
| | 1 + q + q2 | |
q
2)}
| | 39 | |
a1q2 = a1 + 7r ⇔ a1(q2−1) = 7r ⇔ |
| *(q2−1) = 7r |
| | 1 + q + q2 | |
Teraz wystarczy proste podstawienie
| 39 | | 39 (q−1) | |
| *(q2−1) = 7* |
| |
| 1 + q + q2 | | 2(1 + q + q2) | |
| | 2(1 + q + q2) | |
Przemnażamy obie strony przez |
| . |
| | 39 | |
2(q
2−1) = 7(q−1). To równanie jest bardzo interesujące:
2(q
2−1) = 7(q−1) ⇔2q
2 − 2 = 7q − 7 ⇔ 2q
2 − 7q + 5 = 0
Ω = 49 − 40 = 9
√Δ = 3
Sposób tradycyjny z delty.
2(q
2−1) − 7(q−1) = 2(q−1)(q+1) − 7(q−1) = (q−1)(2q + 2 − 7) = (q−1)(2q −5) z tego można
odczytać że pierwiastki to q = 1 oraz q = 2,5.
Jednak proponowałbym ci sposób który pokazałem w pierwszym poście.
7 sie 14:58
ICSP: poprawię kilka rzeczy.
Sposób najłatwiejszy to ten który pokazałem o godzinie 13:02
| | 39(q−1) | |
r = |
| |
| | 2(1 + q + q2) | |
zamiast Ω powinna być Δ
7 sie 15:05
Dorotaz: bardzo dziękuję

nigdy bym chyba na to nie wpadła
8 sie 16:04