matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
...
.:
wyznacz współczynnik b,c w trójmianie y = 2x
2
+ bc + c wiedząc, że funkcja przyjmuje minimum y
m
in = −8 dla x=1
7 sie 11:59
Godzio:
y = 2(x − 1)
2
− 8 = 2(x
2
− 2x + 1) − 8 = 2x
2
− 4x − 6 b = − 4, c = − 6
7 sie 12:43