matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Ciągi.
.:
Między liczbami 2 i 54 wstaw dwie takie liczby, aby łącznie z danymi tworzyły ciąg geometryczny.
7 sie 11:37
Basia:
a
1
=2, a
2
, a
3
, a
4
=54 a
4
= a
1
*q
3
podstaw dane; wylicz
q
a
2
= a
1
*q a
3
= a
1
*q
2
7 sie 11:44