matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Ciągi.
.:
Wykorzystując odpowiedni wzór oblicz sumę 4+7+10 + ... + 97 =
7 sie 11:36
Basia:
to jest ciąg arytmetyczny; a
1
= 4 r = 3 a
n
= 97 a
n
= a
1
+(n−1)*r = 4+(n−1)*3 = 4+3n−3 = 3n+1 3n+1 = 97 3n = 96 n = 32 a
32
= 97 zastosuj wzór
a
1
+a
n
S
n
=
*n
2
7 sie 11:43