wielomiany.
.: 1. Wykaż, że liczba r jest pierwiastkiem wielomianu w (x) , a następnie wyznacz jego pozostałe
pierwiastki (o ile istnieją )
a) w(x) = 2x3 +x2 −5x+2 , r =1
b) w(x) = x3 + 2x2 − 5x−6 , r = 2
7 sie 10:33
Basia:
liczymy
W(r) = W(1) = 2*13+12−5*1+2 = 2+1−5+2 = 0 ⇒ r=1 jest pierwiastkiem W(x) ⇒ W(x)
jest podzielny przez x−1
2x3+x2−5x+2 : (x−1) = 2x2+3x−2
−2x3+2x2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
3x2−5x+2
−3x2+3x
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
−2x+2
2x−2.
−−−−−−−−−−−−−−−−
============
W(x) = (x−1)(2x2+3x−2)
pozostałe pierwiastki to pierwiastki trójmianu y= 2x2+3x−2 czyli Δ itd.
(b) identycznie
7 sie 10:41