matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
rozwiąż.
matematyka !:
rozwiąż : a) 9 x
2
+ 4 > 12x b) −2x
2
− x + 1 ≤ 0 c) −5x
2
+ 8x − 2 = 0 d) 2x
2
−3 ≥ 0 e) −3x
2
+ 6x −2 <0
7 sie 10:30
tomq:
znasz wzory na delte i miejsca zerowe? wszystko to jest dokładnie opisane w zakładce z funkcjami .. równania i nierówności. .. delta= b
2
−4ac
−b+
√
delta
x1=
2a
−b−
√
delta
x2=
2a
https://matematykaszkolna.pl/strona/95.html
przykład..
7 sie 10:59