Znajdź maksymalną wartość wyrażenia
TPB: Liczby x1, x2, x3, ...,xn są dodatnie, a ich suma jest równa 1. Znajdź maksymalną wartość
wyrażenia:
∑ni=1 x14(1−x1)
Bardzo proszę o pomoc. To kolejne zadanie, które mnie przerasta.
7 sie 09:45
Basia:
tam na pewno ma być ∑i=1n x14(1−x1) ?
nie ∑i=1n xi4(1−xi) ?
7 sie 10:06
TPB: Masz rację, oczywiście. Pokopało mi się to wpisywanie
7 sie 10:11
TPB: Masz jakiś pomysł? Mi znalezienie tej wartości nawet dla n=3 sprawia kłopoty, a co dopiero
ogólnie...
7 sie 10:22
Basia:
na razie niestety nie; może coś mi przyjdzie do głowy gdy się naprawdę obudzę
7 sie 10:25
Wezyr:
Stosujemy metodę na extremum warunkowe Lagrange'a
tworzymy funkcję:
φ(x
1;...x
n) = ∑
i=1n x
i (1− x
i ) + λ * (∑
i=1n x
i − 1) ,
gdzie λ− czynnik nieoznaczony
liczymy pochodną po x
k dla k=1,...,n
które muszą sie zerować
φ'(x
1;...x
n)= 4x
k3 − 5x
k4 + λ = 0
dla
x
1
φ'(x
1;...x
n)= 4x
13 − 5x
14 + λ = 0
odejmując stronami, otrzymujemy:
4(x
k3 − x
13) − 5(x
k4 − x
24) =0
dalej
(x
k − x
1)[4(x
k2 +x
kx
1 +x
12) − 5(x
k + x
1)(x
k2 + x
12)]=0
to zachodzi dla x
k = x
1
ponieważ k było dowolne wynika z tego, że
x
1=x
2=x
3=.......=x
n
Czyli wartość max sumy
| | 1 | | 1 | | n − 1 | |
n* |
| (1− |
| )= |
| |
| | n4 | | n | | n4 | |
Trzeba by wykazać że jest to maximum, ale już mi się nie chce.
7 sie 21:38
Wezyr:
Jest to maximum, lokalne ale nie największa wartość.
Największa wartość będzie na brzegu obszaru, czyli gdy wszystkie z wyjątkiem 2 będą równe 0
czyli np.
x
k=0 dla k≥3
Wstawiając do wzoru wcześniej wyprowadzonego
7 sie 21:57
b.: | | 2 | | 1 | |
ale.... 1/16 to też nie największa wartość −− np. dla x1= |
| i x2= |
| dostanie się |
| | 3 | | 3 | |
więcej
7 sie 23:03
b.: mam wrażenie, że dobrze jest zacząć od przypadku n=2 −− do dzieła więc, TPB...
7 sie 23:07
TPB: Uwaga: Poniższe rozwiązanie zawiera gdzieś błąd, ale nie wiem gdzie. Powyższe również są
błędne.
Od czasu wyjazdu nie zaglądałem do tego tematu i widzę, że jest tutaj trochę pomysłów. Z
Mnożników Lagrange'a też próbowałem, ale porzuciłem ten pomysł, bo nic ciekawego mi nie
wyszło. Co do stwierdzenia Wezyra: "gdy wszystkie z wyjątkiem 2 będą równe 0 ", wszystko
ładnie, ale to przeczy założeniu, że wszystkie nasze liczby są dodatnie

To przedstawię teraz, co ja nawywijałem (pochwalę się, a co), a zaczyna się moje rozwiązanie
tak:
Skorzystamy z naszego założenia, w miejsce 1 podstawimy sumę x
1+x
2+x
3+...x
n
(1) ∑
ni=1 x
i4(1−x
i) =
=x
14(x
2+x
3+x
4+...x
n)+x
24(x
1+x
3+x
4+...x
n)+x
n4(x
1+x
2+x
3+...x
n−1)
=∑
i≠jx
i4x
j
Ostatnia nasza suma posiada n(n−1) składników. Ponadto jest ona symetryczna. Udowodnimy pewną
nierówność:
(2) ∑
i≠jx
i4x
j ≤ (n−1)∑
ni=1 x
5
A to można udowodnić w bardzo łatwy sposób:
Przekształćmy tę nierówność i otrzymujemy coś takiego:
∑
i≠j (x
i−x
j)
2(x
j+x
j)(x
i2+x
j2)≥0
| | 1 | |
Stąd natychmiast wnioskujemy, że równość zachodzi dla x1=x2=x3=...=xn= |
| |
| | n | |
Teraz policzymy tę największą wartość:
| | 1 | | n−1 | |
(n−1)∑ni=1 xi5 = (n−1)* |
| = |
| |
| | n4 | | n4 | |
I tutaj dochodzimy do pewnego problemu, przyjmując np. n=3 mamy U[2}{81}, ale dla wartości 0,2
| | 2 | |
0,3 i 0,5 mamy wartość większą niż |
| . Czyli gdzieś mam błąd, może macie jakieś pomysły. |
| | 81 | |
PS: Mam nadzieję, że nigdzie nie zrobiłem literówki. Jutro będę kombinował dalej, bo powiem, że
jestem już zmordowany niepowodzeniami z tym zadaniem.
11 sie 18:30
TPB: Errata:
*Wyrażenie (1):
∑ni=1 xi4(1−xi) =
=x14(x2+x3+x4+...xn)+x24(x1+x3+x4+...xn)+...+xn4(x1+x2+x3+...xn−1)
=∑i≠jxi4xj
11 sie 18:33
TPB: W sumie nawet dla dwóch składników nie idzie mi wyznaczenie największej wartości.
11 sie 19:14
TPB: Jednak dałem radę:
Niech a,b>0 i a+b=1
Wtedy: a
4b+ab
4 = ab(a
3+b
3) = ab(a+b)(a
+ab+b
2) = ab(1−ab)
| | 1 | | 1 | |
Rozważmy teraz funkcję f: [0; |
| ] →R daną wzorem f(x) = −x2+x gdzie x∊(0, |
| ] |
| | 4 | | 4 | |
| | 1 | | 3 | |
Jest ona w tym przedziale rosnąca, zatem największa wartość to f( |
| ) = |
| |
| | 4 | | 16 | |
11 sie 19:20
TPB: Głupi jestem źle wzór na a
3+b
3 napisałem, ale dalej idzie analogicznie

Za dużo matematyki dzisiaj. Cóż jutro się podzielę kolejnymi wynikami, może zadanie uda się
rozwiazać.
11 sie 19:21