; ))
matematyka !: W trapezie o boku 56cm² i wysokości 8 cm, jedna z podsawt jest o 4 cm dłuższa od drugiej.
Oblicz długość tych podstaw.
7 sie 09:30
TPB: Trapez o boku czy o polu 56 cm2
Jeżeli pole ma 56 cm2 to bardzo prosto
Oznaczmy jako x− długość krótszej podstawy; wtedy dłuższa podstawa ma długość x+4
a+b
Korzystamy z wzoru na pole trapezu: P =
*h
2
Czyli w naszym wypadku, dla naszych danych:
2x+4
P =
*8 = 8(x+2) ⇔ x+2 = 7 ⇔ x = 5
2
zatem krótsza podstawa ma długość x = 5 cm, a dłuższa 9 cm.