Basia:
w tym samym kierunku
w czasie t=11 min wolniejszy rowerzysta (v
1) przejedzie odcinek x ( 0<x<660),
a szybszy (v
2) odcinek 660+x
stąd:
x = 11*v
1
x+660 = 11*v
2
11*v
1+660 = 11*v
2
11*(v
2 − v
1) = 660 /:11
v2 − v1 = 60
w przeciwnym kierunku
w czasie t = 1 min.
wolniejszy przejedzie odcinek x
szybszy przejedzie odcinek y
x + y = 660
x = v
1*1 = v
1
y = v
2*1 = v
2
v1 + v2 = 660
teraz trzeba rozwiązać układ równań:
v
2 − v
1 = 60
v
2 + v
1 = 660
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2v
2 = 720
| | m | | 0,001 km | | km | |
v2 = 360 |
| = 360 |
| = 360*60*0,001 |
| |
| | min | | 160 h | | h | |
| | m | | 0,001 km | | km | |
v1 = 300 |
| = 300 |
| = 300*60*0,001 |
| |
| | min | | 160 h | | h | |
rachunki już sobie możesz sam dokończyć