Funkcja wymierna - rownania
Suchar: rozwiąż równanie :
a) 2x−3/6x = 2/2x+3]
ja robię tak :
(2x−3)(2x+3) =12x
4x2 + 12x − 9 =0
licze delte i mi cos nie wychodzi
Wynik : 3−3√2/2, 3+3√2/2
6 sie 15:32
ICSP: jak przenosisz na drugą stronę to zmieniasz znak.
6 sie 15:37
Suchar: to bez roznicy jest w tym wypadku.
6 sie 15:52
Suchar: to bez roznicy
6 sie 15:53
ICSP: 4x
2 −12x − 9 = 0
√Δ = 12
√2
| | 12 − 12√2 | | 4(3 − 3√2) | | 3 − 3√2 | |
x1 = |
| = |
| = |
| |
| | 8 | | 8 | | 2 | |
Jest różnica.
6 sie 15:55
Suchar: mi delta wychodzi 288
6 sie 16:12
ICSP: no i dobrze ci wychodzi.
6 sie 16:17
Suchar: aha. to git
a jak to obliczyc ze 288 = 12{p}2
6 sie 16:26
ICSP: 288 ≠ 12√2
Δ = 288
√Δ = √288 = √144 * 2 = √144 * √2 = 12√2
6 sie 16:31