ciąg arytmetyczny-zadania otwarte
kaja: Długość boków trójkąta prostokątnego o przeciwprostokątnej 40cm, tworzą ciąg arytmetyczny.
Oblicz długości przyprostokątnych i pole trójkąta.
Niby proste zadanie (tak mi się wydaje..), ale kompletnie nie wiem jak się za nie zabrać....
6 sie 14:54
ICSP: a,b,40 − boki założenia a> 0 oraz b>0
a2 + b2 = 1600 − twierdzenie Pitagorasa
2b = a + 40 − średnia arytmetyczna
1600 − 160b + 5b2 = 1600
5b2 − 160b = 0
5b(b−32) = 0
5b = 0 − sprzeczne
b − 32 = 0 ⇔ b = 32
2b = a + 40
64 = a + 40
a = 24
P = 384
6 sie 15:20