matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
trygonometria suma i roznica katów
tomq:
Wykaż,że
α−β
a)(cosα−cosβ)
2
+(sinα−sinβ)
2
=4sin
2
2
α
b) 2(1−cosα)−sin
2
α=4cos
4
2
zastanawiałem się nad a.. a) L= cos
2
α−2cosαcosβ+cos
2
β+sin
2
α−sinαsinβ+sin
2
β=2−2(cosαcosβ+sinαsinβ)=2−2cos(α−β)... gdybym podniósł do kwadratu to.. 4−8cos(α−β)+4cos
2
(α−β)=4−8cos(a−b)+4(1−sin
2
(α−β))=wtedy już coś przypomina ale nie wiem co dalej...
6 sie 12:04
Godzio:
α − β
α − β
2 − 2cos(α − β) = 2 − 2(1 − 2sin
2
) = 4sin
2
=
2
2
Skorzystałem tu z:
x
cosx = 1 − 2sin
2
2
Równie dobrze można to przedstawić tak:
x
x
x
x
cosx = cos
2
− sin
2
= 1 − 2sin
2
= 2cos
2
− 1
2
2
2
2
6 sie 12:31
tomq:
dzięki Godzio^^
6 sie 13:15