ciąg arytmetyczny
kaja: Miary kątów czworokąta wypukłego tworzą ciąg arytmetyczny o różnicy 20stopni.
Oblicz kąty tego czworokąta.
Czy można tak dobrać kolejność kątów tego czworokąta, aby można go było wpisać w okrąg ?
6 sie 11:50
xXx: a+(a+r)+(a+2r)+(a+3r)=360o
r=20o ⇒ 4a+120o=360o ⇔ 4a=240o ⇔ a=60o
Tak więc miary kątów tego czworokąta to zbiór A={60o, 80o, 100o, 120o}
6 sie 12:38
tomq: co do wpisania.. to suma przeciwległych kątów równa jest180...tylko wtedy można wpisać
6 sie 14:27
kaja: ok, dziękuję. Właśnie miałam się o to zapytać
6 sie 14:50