ciąg arytmetyczny-zadania otwarte
kaja: PROSZĘ O POMOC ! CIĄGI MOJA ZMORA...proszę wytłumaczcie mi parę zadań

W ciągu arytmetycznym stosunek wyrazu piątego do trzeciego wynosi 4, a różnica kwadratów wyrazy
czwartego i wyrazu drugiego jest równa 24. Suma ilu początkowych wyrazów tego ciągu jest równa
490?
6 sie 11:45
xXx: | a5 | | a+4r | | 4r | |
| =4 ⇒ |
| =4 ⇒ a+4r=4a+8r ⇒ 3a=−4r ⇒ a= − |
| |
| a3 | | a+2r | | 3 | |
a
42−a
22=24 ⇒ (a
4−a
2)(a
4+a
2)=24 ⇒ (a+3r−a−r)(a+3r+a+r)=24 ⇒ 2r(2a+4r)=24
| | 4r | | 4r | | 4r | | 8r2 | |
a= − |
| ⇒ 2r[2*(− |
| )+4r]=24 ⇒ 2r* |
| =24 ⇒ |
| =24 ⇒ r2=9 ⇒ r=3 lub r= −3 |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
| | 4r | | (3n−11)n | |
1o dla r=3 a= − |
| = −4 Sn = 490 = |
| ⇒ 3n2−11n−980=0 |
| | 3 | | 2 | |
| | 4r | | (11−3n)n | |
2o dla r= −3 a= − |
| = 4 Sn = 490 = |
| ⇒ −3n2+11n−980=0 |
| | 3 | | 2 | |
pamiętaj, że n∊ℕ wtedy n=20 gdyż reszta rozwiązań obu równań nie jest taką liczbą, czyli
ostatecznie n=20
6 sie 12:25
ICSP: | a5 | |
| = 4 ⇔ a5 = 4a3 ⇔ a3 + 2r = 4a3 ⇔ 3a3 = 2r |
| a3 | |
(a
4)
2 − (a
2)
2 = 24 ⇔ (a
4−a
2)(a
4+a
2) = 24 ⇔ (a
2 + 2r − a
2)2a
3 = 24
3a
3 = 2r
r * a
3 = 6
1,5a
32 = 6
a
32 = 4
a
3 = 2 v a
3 = −2 wtedy odpowiednio r = 3 v r = −3. Drugi przypadek od razu odrzucamy i
zajmujemy się analizą pierwszego
a
3 = 2 i r = 3
a
3 = a
1 + 2r
2 = a
1 + 6
a
1 = −4
a
n = a
1 + (n−1)r
a
n = −4 + 3n − 3 = 3n − 7
| | −4 + 3n − 7 | |
490 = |
| * n ⇔ 980 = 3n2 − 11n ⇔ 3n2 − 11n− 980 = 0 |
| | 2 | |
Δ = 11881
√Δ = 109
| | 11 − 109 | |
n1 = |
| odpada n musi być większe od 0 |
| | 6 | |
| | 11+ 109 | | 120 | |
n2 = |
| = |
| = 20 |
| | 6 | | 6 | |
6 sie 12:25
tomq: a
42−a
22=24..
Sn=490?
4a1+8r=a1+4r
3a1=−4r
a1=−4/3r
(a1+3r)
2−(a1+r)
2=24
a1
2+6ra1+9r
2−a1
2−2ra1−r
2=24
4ra1+8r
2=24/4
ra1+2r
2=6
r(a1+2r)=6
r(−4/3r+2r)=6
r(2/3r)=6
2/3r
2=6
2r
2=18
r
2=9
r=3. lub r=−3
a1=−4/3*3=−4 a1=4
Sprawdzamy...(−4+9)
2−(−4+3)
2=5
2−1
2=24...
a
6 sie 13:00
tomq: wiedziałem, że zrobiłem bład
6 sie 13:01
kaja: Super, dziękuję. Nie taki diabeł straszny jak go malują
6 sie 14:11
xXx: no jasne, że nie

ciągi to jeden z prostszych działów
6 sie 15:00
kaja: też mi się tak wydawało, ale trochę czasu minęło i pozapominałam parę ważnych informacji jak
widzę..
6 sie 15:16
ICSP: W ciągach wszystko opiera się na znajomości wzorów .
6 sie 15:23
xXx: i to wzorow, ktore przy odrobinie zastanowienia można samemu wyprowadzić
6 sie 17:43
Gustlik: W ciągu arytmetycznym stosunek wyrazu piątego do trzeciego wynosi 4, a różnica kwadratów
wyrazy
czwartego i wyrazu drugiego jest równa 24. Suma ilu początkowych wyrazów tego ciągu jest
równa
490?
| a5 | | 4 | |
| =4= |
| , stąd a5=4x, a3=x
|
| a3 | | 1 | |
a
5−a
3=2r
4x−x=2r
3x=2r /:2
r=1,5x
a
42−a
22=24
(a
4−a
2)(a
4+a
2)=24
a
4=a
3+r=x+r
a
2=a
3−r=x−r
(x+r−x+r)(x+r+x−r)=24
2r*2x=24
4rx=24 /:4
rx=6
Mamy teraz uk ład:
{ rx=6
{ r=1,5x
1,5x
2=6 /:1,5
x
2=4 /
√
1) x=2 v 2) x=−2
r=1,5x
1) r=3 v 2) r=−3
a
3=x
1) a
3=2 v 2) a
3=−2
a
1=a
3−2r
1) a
1=2−2*3=2−6=−4 v 2) a
1=−2−2*(−3)=−2+6=4
Widać, że ciąg 2) będzie miał większość wyrazów ujemnych i jest malejący (r=−3 − ujemna
różnica), więc jego suma nie może przyjąć tak dużej wartości dodatniej, rozpatruję wiec tylko
przypadek 1).
a
1=−4, r=3
Wyznaczam wzór ogólny tego ciągu:
a
n=a
1+(n−1)*r=−4+(n−1)*3=−4+3n−3=3n−7
Liczę sumę:
| | −4+3n−7 | | 3n−11 | |
Sn= |
| *n= |
| *n
|
| | 2 | | 2 | |
(3n−11)*n=980
3n
2−11n−980=0
Δ=11881,
√Δ=109
| | 1 | |
n1=−16 |
| , odpada, n nie może być ujemne,
|
| | 3 | |
n
2=20
Odp. n=20
7 sie 00:43