wyrażenia wymierne
Pebbels: 1.Wykonaj działania:
| | 2x2+x | | x+1 | | x2−2x+1 | |
( |
| − |
| )* |
|
|
| | x3−1 | | x2+x+1 | | x2+x | |
| | |x−4| | | x | |
2. Rozwiąż nierówność: |
| −2> |
|
|
| | x+1 | | x+1 | |
3. Obraz o wymiarach 17,5cmx31cm oprawiono w ramę, której zewnętrze wymiary są w stosunku 5:8.
Oblicz szerokość ramy obrazu.
4. Licznik ułamka jest o 6 mniejszy od mianownika. Jeżeli licznik zwiększymy o 3, a mianownik o
| | 3 | |
2 to otrzymamy ułamek równy |
| . Jaki to ułamek
|
| | 4 | |
ktoś pomoze?
6 sie 10:01
ICSP: Zad .1
D: x ∊ R\{−1;0;1}
Najpierw zajmijmy się wyrażeniem w nawiasie
| 2x2 +x − x2 + 1 | | 1 | |
| = |
| |
| (x−1)(x2+x+1 | | x−1 | |
| 1 | | (x−1)2 | | (x−1) | |
| * |
| = |
| |
| x−1 | | x(x+1) | | x(x+1) | |
6 sie 13:27
ICSP: Zad.2
D: x ∊ R\{−1}
| |x−4| − 2(x+1) − x | | |x−4| −3x − 2 | |
| > 0 ⇔ |
| > 0 |
| x+1 | | x+1 | |
1
o x ∊ <−
∞ ; 4) / {−1}
| | 1 | |
(−x + 4 − 3x − 2)(x+1) > 0 ⇔ (−4x +2)(x+1) > 0 ⇔ (2−1)(x+1) < 0 ⇔ x ∊ (−1; |
| ) ∊ do |
| | 2 | |
rozpatrywanego przedziału
2
o x ∊ <4;+
∞)
(x−4−3x−2)(x+1) > 0 ⇔ (−2x − 6)(x+1) > 0 ⇔ (x+3)(x+1) < 0 ⇔ x ∊ (−3;−1) nie należy do
rozpatrywanego przedziału czyli zbiór pusty.
6 sie 13:35
ICSP: Zad. 3
x ≠ −31
| 17,5 + x | | 5 | |
| = |
| ⇔ (17,5 + x)*8 = (31+x)*5 ⇔ 140 + 8x = 155 + 5x ⇔ 3x = 15 ⇔ x = 5 |
| 31+x | | 8 | |
6 sie 13:38
ICSP: Zad. 4
x − 6 licznik
x − mianownik
x ≠ −2
| x−6 +3 | | 3 | |
| = |
| ⇔ 4x − 12 = 3x + 6 ⇔ x = 18 |
| x+2 | | 4 | |
6 sie 13:40
Pebbels: dziekuje bardzo
6 sie 14:24