Ciągi okreslone rekurencyjnie
TPB: Zadanie pochodzi z rozdziału indukcja matematyczna, bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu, jakieś
wskazówki najlepiej.
Dane są dwa ciągi (a
n) oraz (b
n):
| ⎧ | a1 = 3 | |
| ⎩ | an=3an−1 dla n>1 |
|
| ⎧ | b1 = 4 | |
| ⎩ | bn=4bn−1 dla n>1 |
|
Udowodnij, że a
1000>b
999
Dodam jeszcze, że zadanie pochodzi z rozdziału na temat Indukcji Matematycznej.
Zbierając to wszystko do kupy, pomyślałem, aby udowodnić, że dla każdego naturalnego n zachodzi
nierówność a
n>b
n−1, ale i to mnie przerosło. Nie wiem jak zrobić to zadanie, to jak
pomożecie?
6 sie 09:45
TPB: a
1000>b
999 − to mamy udowodnić
6 sie 09:47
Godzio:
To, że pochodzi z tego rozdziału to nie oznacza, że masz udowodnić to indukcją, tutaj masz
konkretny n, a nie dowolny więc indukcja tu za dużo nie ma do gadania.
Ja bym postarał ustalić się wzory tych ciągów i pokazał to co trzeba udowodnić
6 sie 12:36
Jack:
gdyby udowodnił, że dla każdego n tak jest, to dla tego konkretnego też wykaże.
Kiedyś już widziałem to zadanie... Pomyślę i jeśli nie będzie za późno, coś napiszę
6 sie 12:44
Godzio:
Teraz jak na to patrzę, to rzeczywiście lepiej dla każdego n
6 sie 12:45
TPB: Cóż ja się poddałem, może jutro jeszcze coś popróbuję, a jak nie, to trudno... kiedyś do tego
problemu wrócę.
Co do pomysłu o wyznaczeniu wzorów ogólnych, to sadzę, że w tym wypadku to będzie bardzo
uciążliwe. Te potęgi rozrosną się w kolumny, a potem liczenie będzie trudne. Już a4 jest
olbrzymią liczbą. Takie podejście raczej odpada.
Co do indukcji, to pomyślałem, że skoro działa ta nierówność dla a2>b1, a3>b2 itd. a mam
udowodnić, że a1000>b999 to pewnie taka nierówność zachodzi dla każdego n. Chociaż nie
można niczego wykluczyć
Nie mam już pomysłów oraz chęci. Jutro napiszę do czego doszedłem, jeżeli coś ciekawego mi
wyjdzie.
6 sie 15:00
Jack:
może tak:
Ciągi określone jak wyżej.
Przez indukcję:
1. a2>b1 bo 33>4
2. załóżmy, że ak>bk−1
3. wykażemy, że ak+1>bk
Widać, że ciągi an, bn są rosnące oraz an, bn>1 dla każdego n.
Z założenia i określenia ciągów mamy, że ak>bk−1 ⇔ 3ak−1 > log4 bk.
Stąd i z własności funkcji wykładniczej:
ak+1=3ak=33ak−1>3log4 bk>3log3 bk=bk.
8 sie 15:23
Trivial:
log
4b
k > log
3b
k? Chyba nie.

Właściwie to mam przeczucie, że nie da się tego dowieść dla każdego n.
8 sie 15:40
Jack:
ojjj...

pokręciłem coś gdzieś. Musze zerknąć na kartkę...
8 sie 15:43
Jack:
jednak miałem tak, jak zapisałem...
8 sie 15:49
Trivial:
Ja się nad tym zadaniem głowiłem ze 2 godziny i doszedłem do wniosku, że wcale nie musi być to
prawdą... (Ale to tylko przeczucie).
8 sie 15:50
Trivial:
Teraz wpadłem na nowy pomysł. Co powiecie na taki dowód:
| | an+1 | |
Niech εn = |
| , wtedy aby dowieść nierówności an+1 > bn wystarczy pokazać, że |
| | bn | |
ε
n > 1.
| | an+1 | | 3an | | 3(an/bn−1)*bn−1 | |
εn = |
| = |
| = |
| = |
| | bn | | 4bn−1 | | 4bn−1 | |
log
3(4ε
n1/bn−1) = ε
n−1
| | 1 | |
εn−1 = log34 + |
| log3εn |
| | bn−1 | |
ε
n > 1 ⇒
ε
n−1 > log
34 ⇒
| | 1 | |
εn−2 > log34 + |
| log3log34 ⇒ |
| | bn−2 | |
| | 1 | | 1 | |
εn−3 > log34 + |
| log3(log34 + |
| log3log34) |
| | bn−3 | | bn−2 | |
| | 1 | |
Teraz wystarczy pokazać, że np. εn−3 > log34 + |
| log3log34. |
| | bn−4 | |
| | 1 | |
Żeby to pokazać, trzeba pokazać, że np. εn−4 > log34 + |
| log3log34. |
| | bn−5 | |
| | 1 | |
Kontynuujemy to rozumowanie: εn−i > log34 + |
| log3log34. |
| | bn−(i+1) | |
Czyli w końcu wystarczy pokazać, że:
| | 1 | | 1 | |
ε2 > log34 + |
| log3log34 = log34 + |
| log3log34 |
| | b1 | | 4 | |
| | 333 | | 1 | |
ε2 = |
| ≈ 3*1010 >>> log34 + |
| log3log34 |
| | 44 | | 4 | |
8 sie 16:32